Wandelaars krijgen klappen omdat ze vandalen die verkeerd Leopoldbeeld beschadigen aanspreken

Mogelijk verwarden de jongeren het standbeeld van Leopold I met dat van de betwiste Leopold II. Foto: Google Maps

De Panne -

Twee Waalse wandelaars hebben donderdagnacht in De Panne klappen gekregen nadat ze jongeren aanspraken die het standbeeld van koning Leopold I wilden beschadigen.

De vechtpartij vond donderdagnacht plaats om 00.50 uur op de Zeedijk in De Panne. Daar staat een groot standbeeld van koning Leopold I. Dat was de eerste koning van België en hij zette op 17 juli 1831 voor de eerste keer voet op Belgische bodem op het strand van De Panne. Hij was de vader van koning Leopold II, rond wie momenteel veel heisa is door het koloniale verleden in Congo. Beelden van hem zijn de afgelopen weken al meermaals beschadigd. Mogelijk vergisten de twee jongeren zich dus bij het beeld. Een 14-jarige jongen en de 20-jarige T.C., beiden uit De Panne, waren met glazen flesjes aan het gooien naar het beeld, samen met andere jongeren.

Fles wodka op hoofd

Twee Waalse wandelaars passeerden en spraken de jongeren daarop aan. “Er ontstond een discussie en de twee wandelaars vluchten naar een tearoom in de buurt”, zegt het parket van Veurne. “Twee van de jongeren slaagden erin binnen te raken in de tearoom waarop de slachtoffers naar buiten liepen. Ze werden opgewacht door enkele anderen van het groepje. Daarop ontstond een vechtpartij en werd er geschopt. Een van de slachtoffers werd met een fles wodka op het hoofd geslagen. De verwondingen waren gelukkig niet zo heel ernstig.”

De politie kwam ter plaatse en kon van het groepje T.C. en de minderjarige jongen oppakken. Die laatste wordt ter beschikking gesteld van de jeugdrechter. De onderzoeksrechter besliste dat T.C. wordt aangehouden.

Door Jelle Houwen
AANGERADEN
Meest recent