Nederlanders kraken indrukwekkende cijfers van Mathieu van der Poel af: “Misschien reed hij wel achter een auto”

Foto: Peter Malaise

Mathieu van der Poel en zijn ploeg Alpecin-Fenix verkenden vorige week passages uit Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. En ze kregen wildcards voor alle Italiaanse klassiekers, buiten de Giro. Alleen maar positief nieuws dus voor de wereldkampioen veldrijden, maar ex-profrenner Karsten Kroon stelde zich toch een paar vragen bij de statistieken van ‘VDP’.

LEES OOK. Mathieu van der Poel rijdt ook Ronde van Lombardije én Tirreno-Adriatico, wellicht geen wereldbeker mountainbike

Zo ging Van der Poel behoorlijk hard tijdens de laatste 107 kilometer van de Helleklassieker. Hij tekende voor een gemiddelde van 35,5 kilometer per uur. Maximum werd een snelheid van bijna 60 kilometer per uur gehaald. Onderweg pakte Van der Poel ook twee KOM’s of besttijden op Strava: op Pavé Bourghelles à Wannehain snoepte hij het record af van Iljo Keisse, in Templeuve (l’Epinette) onttroonde hij MikeTeunissen.

“Zijn commentaar was dat de zones heel snel op elkaar volgen en dat het snel gaat in zo’n finale”, aldus perswoordvoerder Thomas Sneyers. “We doen morgen de Ronde van Vlaanderen en sluiten dan woensdag de verkenningsronde af met Gent-Wevelgem. Om in deze coronatijden geen onnodige drukte te veroorzaken, hielden we het stil dat Mathieu vandaag voor het eerst in zijn leven live de beruchte kasseien van Le Nord zag.”

Nederlanders kraken indrukwekkende cijfers van Mathieu van der Poel af: “Misschien reed hij wel achter een auto”
Foto: Peter Malaise

Kritiek

“Het kan zeker vertrouwen geven, maar het zegt ook weer niet zo heel veel”, aldus Eurosport-commentator Jan Hermsen bij de podcast ‘Kop over Kop’. “Je kan er een heleboel van vinden, maar… Toevallig stuurde ik onlangs de ‘kommetjes’ van ex-prof Remmert Wielinga door. Die rijdt in de omgeving van Monaco alle mannen, zoals Chris Froome en Egan Bernal, uit de boeken. Maar hij ramt bij het begin van zijn training zo’n klim op, volle bak. Hij wil gewoon alle KOM’s hebben. Dat is natuurlijk een andere manier van rijden. Het is hartstikke mooi en natuurlijk brengen ze bij Alpecin-Fenix naar buiten dat het wel goed zit met de vorm van Mathieu, maar dat maakt van hem nog geen toekomstige winnaar van Parijs-Roubaix.”

Ex-prof Karsten Kroon ging mee in het verhaal van zijn collega. “Mag ik daar wat over zeggen? Het waaide best wel hard deze week. Het is geen berg, maar een vlak stuk. Met windkracht zes in de rug ga je wel hard natuurlijk. En het is een training, misschien reed hij wel achter de auto (lacht). Strava is op dat vlak niet zo betrouwbaar.”

Volgens Hermsen zou het geen verrassing zijn als Van der Poel het goed zou doen tijdens zijn eerste Parijs-Roubaix. “Maar ik weet het niet of hij meteen de kasseien uit de grond gaat rijden”, klinkt het. “Het is niet omdat je een goeie veldrijder bent, dat je Parijs-Roubaix gaat winnen. Je moet wel eens opletten met Mathieu. Hij kan dingen de eerste keer natuurlijk heel goed… Maar het is afwachten.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent