Een hondenjaar is dan toch geen zeven mensenjaren: “Pup van één jaar is op celniveau even oud als een mens van 30”

Foto: Shutterstock.

“Wat een leuke hond, hoe oud is hij? Drie? Dus, maal zeven... dan is hij 21 in mensenjaren?” Klopt geen bal van, aldus nieuw onderzoek van de University of California San Diego. Jonge honden worden sneller ouder dan mensen, eens op leeftijd vertraagt het verouderingsproces.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in Cell Systems, bestudeerden de vorsers onder meer het DNA van een honderdtal labrador retrievers. De groep bestond zowel uit schattige pups als senioren. Het ‘genoom’ (de volledige genetische samenstelling van een wezen) van de honden vergeleken ze dan met dat van een gemiddelde mens om te bepalen hoe oud ze werkelijk zijn. Om de ‘genetische leeftijd’ van een wezen te bepalen kijken onderzoekers vooral naar zogenaamde methylgroepen. Eenvoudig gesteld: hoe meer van deze moleculen een wezen heeft, hoe ‘ouder’ het is op genetisch vlak.

Wat blijkt: bij labradorpuppy’s gaat de ontwikkeling van die methylgroepen bijzonder snel. Als ze 1 jaar oud zijn, hebben ze een genoom vergelijkbaar met dat van een dertigjarige mens. Als ze 2 zijn, staat het op gelijke voet met dan van een 54-jarige mens. Naarmate honden ouder worden, vertraagt die ontwikkeling. Zo is het genoom van een 14-jarige hond gelijk aan dat van een 70-jarige mens. Het klassieke ‘maal 7’ klopt dus voor geen (honden)haar.

De onderzoekers noteren nog dat ze voor dit onderzoek slechts één ras bestudeerden. Om deze conclusies te veralgemenen is verdere research nodig bij meer rassen. Bij The Guardian plaatst professor Lucy Asher, een expert inzake puberteit bij honden, nog enkele kanttekeningen bij het onderzoek. Zo kan je de genetische leeftijd van een hond niet gelijkschakelen met zijn gedrag. Zo is een 1-jarige pup op celniveau even oud als een dertigjarige mens, maar lang niet volgroeid. Ook heeft het dier dan nog de hormonen die gelinkt worden aan de puberteit. “De ontwikkeling van een hond is niet een verkorte versie van die van de mens, om die reden kan je ze niet één op één vergelijken”, zegt ze.

Door adm
AANGERADEN