Argenta schakelt 144 geldautomaten uit na ‘digitale plofkraak’ door hackers: “Zo instellen dat automaat geld begint te spuwen”

Bron © BELGA

Argenta werd vorig weekend al slachtoffer van de hackers. Foto: BELGA

De Antwerpse spaarbank Argenta heeft 144 geldautomaten tijdelijk uitgeschakeld nadat criminelen ze hadden proberen leeg te maken door ze te hacken. Het is de eerste keer dat een financiële instelling in ons land het slachtoffer wordt van zo’n digitale plofkraak, schrijft De Tijd zaterdag.

De inbraakpogingen gebeurden in Borsbeek en Ranst op 27 en 28 juni. Hoe succesvol ze waren en welke buit ze hebben opgeleverd, is niet bekend. Argenta wil daar uit veiligheidsoverwegingen niet over communiceren. Het Antwerpse parket bevestigde vrijdag wel dat er meerdere inbraak­pogingen zijn geweest in het Antwerpse en dat een onderzoek is begonnen.

LEES OOK. Hacking is big business tijdens coronacrisis: zo waanzinnig goed georganiseerd gaan ze te werk (+)

“Argenta heeft preventief en tijdelijk de 144 geldautomaten uitgeschakeld en alle cash verwijderd. We willen de veiligheid laten primeren”, zegt Argenta zaterdag in een kort persbericht. “We analyseren deze zaak in samenwerking met Diebold, beheerder van de toestellen, om een snelle heropstart van deze toestellen te kunnen realiseren.” Een woordvoerster van Argenta preciseerde aan de openbare omroep VRT dat het het oudste type van geldautomaten is dat werd geviseerd. “Die automaten zouden binnen afzienbare tijd vervangen worden, maar uit voorzorg hebben we ze nu stilgelegd”, zegt ze.

Jackpotting

Dat criminelen geldautomaten proberen te kraken door in te breken in hun besturingssystemen, is volgens kenners een primeur voor België. Maar nieuw is het fenomeen niet. In Duitsland werden meerdere banken drie jaar geleden het slachtoffer van een praktijk die ‘jackpotting’ heet. Daarbij breken criminelen in geldautomaten in door schadelijke software of malware te installeren. Ze kunnen de automaat zo sturen dat die biljetten begint uit te spuwen. In andere gevallen breken misdadigers in op de centrale IT-systemen waarop banken hun geldautomaten laten draaien.

AANGERADEN