Catalonië plaatst 200.000 mensen in lockdown na nieuwe coronapiek

Bron © BELGA

Quim Torra, regionaal president, maakte bekend dat de streek rond Lerida in lockdown gaat. Foto: REUTERS

In de Spaanse autonome regio Catalonië wordt een 200.000-tal mensen opnieuw in lockdown geplaatst om een nieuwe piek van de corona-epidemie in te dammen. Dat heeft de regionale president Quim Torra zaterdag bekendgemaakt.

Het gaat om een zone rond de stad Lerida, zo’n 150 km ten westen van Barcelona, waar de voorbije dagen het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus opnieuw fors de hoogte in ging.

De lockdown gaat zaterdagmiddag in en houdt onder meer in dat de toegang tot de afgeschermde zone beperkt wordt. Samenscholingen van meer dan tien mensen zijn verboden en bezoeken aan rusthuizen zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

LEES OOK. Zwaar getroffen Spanje zet punt achter noodtoestand door coronavirus en opent grenzen

De nieuwe beperkende maatregelen komen er slechts twee weken nadat het verbod voor Spanjaarden opgeheven werd om hun eigen regio te verlaten. Ze vallen ook samen met de heropening van de landsgrenzen voor mensen afkomstig uit twaalf andere landen. EU-burgers en inwoners van Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk mogen al sinds 21 juni Spanje weer in.

Het land is hard getroffen door de coronapandemie en telt minstens 28.385 doden. Maar door een strenge lockdown die meer dan drie maanden duurde, zijn de autoriteiten er naar eigen zeggen in geslaagd de situatie onder controle te krijgen.

Vrijdag bezweken in Spanje 17 mensen aan COVID-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt. Het ging om het hoogste aantal dodelijke slachtoffers sinds 19 juni. Minister van Volksgezondheid Alba Verges wees er vrijdag meteen op dat in de Spaanse luchthavens nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn geïmplementeerd, waaronder de temperatuurmeting van alle aankomende passagiers. Ook worden hun persoonsgegevens nauwkeurig bijgehouden.

In totaal telt Spanje 250.545 bevestigde besmettingen.

AANGERADEN
Meest recent