Blijf thuis en laat je testen, is advies van De Block aan Belgen die terugkeren uit getroffen regio in Catalonië. “Verplichten kan niet”

Belgen die onlangs in Catalonië waren, gaan best in quarantaine en laten zich testen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block na een oproep van viroloog Marc Van Ranst, nu een Catalaanse provincie een nieuwe lockdown heeft afgekondigd na een corona-uitbraak. “Maar er is geen wettelijke basis om zo’n quarantaine op te leggen”, zegt De Block.

LEES OOK. Catalonië plaatst 200.000 mensen in lockdown na nieuwe coronapiek

In en rond de stad Lerida (Lleida), in de autonome Spaanse regio Catalonië en zo’n 150 kilometer ten westen van Barcelona, is opnieuw een lockdown afgekondigd. Het aantal besmettingen ging er opnieuw de hoogte in, waardoor iedereen de vraag krijgt om thuis te blijven.

Belgen die terugkeren uit dat gebied, laten zich maar beter testen bij thuiskomst, zegt de regering. “Ik heb de instructie gegeven dat mensen die met de wagen terugkeren, bij de huisarts een test kunnen vragen”, zegt ze aan VRT NWS. “Tot ze de uitslag van die test hebben, moeten ze contact met anderen vermijden en binnenblijven. Dat is echt essentieel. Wie met het vliegtuig terugkeert, zal op we luchthaven mensen van Saniport aan de gate zien die hetzelfde advies zullen geven.”

Een verplichting komt er niet, want “daar is geen wettelijke basis voor”, liet De Block eerder al weten aan onze redactie. “We moeten toch zien dat we hier niet weer gevaar lopen. Ik wil erop drukken dat dit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is.”

Eerder op de dag had viroloog Marc Van Ranst al opgeroepen om Belgen uit die regio in quarantaine te plaatsen. “Dit kan een situatie zijn zoals in februari en maart: hoeveel Belgen waren er toen in Noord-Italië? En hoeveel zijn er nu in Catalonië? Wij weten dat niet en dan wordt heel moeilijk om beleid te voeren.”

“We zijn dezelfde fout aan het maken als in februari”, zegt Van Ranst. “We zouden beter thuisblijven, die reizen lijken me niet levensnoodzakelijk. Nu wéten we het. We vonden het vroeg om de grenzen weer te openen, maar dat werd op Europees niveau beslist. En tegelijk is er een lijst van landen die naar hier mogen komen. Ook dat is te vroeg. Canada laat nog niemand toe, dat vinden wij momenteel de slimste houding.”

Met het advies om thuis te blijven hoopt de regering het virus hier klein te houden. “In de getroffen regio in Catalonië heeft het virus veel zuurstof gekregen”, zegt De Block op VRT. “Het is erg gevaarlijk om het hier weer binnen te brengen.”

Door kba,jdg