Demir investeert meer dan 5 miljoen euro in landelijke wateroplossingen

Bron © BELGA

Zuhal Demir Foto: BELGA

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) investeert de komende jaren 5,57 miljoen euro in verschillende oplossingen voor de problemen met water in landelijke gebieden. Dat maakte Demir zaterdag bekend aan de Batsheerse Beemd in het Limburgse Heers.

Met het landinrichtingsproject ‘Water-Land-Schap’ wil Demir de problemen samen met landbouwers en andere spelers in de open ruimte aanpakken. Voor de uitvoering ervan voorziet de minister 818.500 euro en kent ze nu al 260.000 euro toe aan samenwerkingsverbanden in zeven regio’s in Vlaanderen.

Het project ‘Water-Land-Schap’ wil landbouwers, bedrijven, lokale overheden en landschapsbeheerders samenbrengen om waterproblemen aan te pakken.

“Strijd tegen erosie”

“Als we op een andere manier met water, landbouw en landschap willen omgaan, wat door de droogteproblemen meer dan ooit nodig is, moeten we daar als regering ook in investeren”, zegt Demir. “De aanleg van bufferbekkens, het voorzien van peilgestuurde drainages en de strijd tegen erosie vergen overleg met iedereen die actief is in de betrokken regio. Als we op lange termijn duurzame resultaten willen boeken, moeten we nu die plaatselijke samenwerkingen op topsnelheid brengen.”

In een eerste fase kent Demir 257.350 euro toe voor zeven gebieden in Vlaanderen: de Herk- en Mombeekvallei, de Barbierbeek, de Vallei van de Aa, de Laakvallei, Ravels, de Westhoek, en Maasvallei en Kempenbroek. De Vlaamse financiering komt overeen met de helft van de kostprijs. De andere partners leggen daar hetzelfde bedrag bovenop, zodat de projecten samen over 515.200 euro beschikken.

AANGERADEN