Congolese ordediensten ontbinden demonstratie tegen nieuwe voorzitter kiescommissie

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGAIMAGE

In de Congolese hoofdstad Kinshasa hebben de ordediensten zaterdag traangas ingezet om een demonstratie tegen de nieuwe voorzitter van de kiescommissie op te breken.

Na een oproep van een aantal burgerbewegingen waren enkele honderden manifestanten zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanstelling van Ronsard Malonda als voorzitter van de nationale kiescommissie (Ceni). Malonda maakte al deel uit van de aftredende Ceni, die door de oppositie wordt beticht van fraude bij de presidents- en parlementsverkiezingen van december 2018.

De manifestanten eisen een apolitieke kiescommissie. Onder begeleiding van de politie marcheerden ze vijf kilometer tot het parlement. Daar greep de politie naar het traangas om de betogers uit elkaar te drijven. Verscheidene manifestanten werden korte tijd opgepakt. Volgens politiechef Sylvano Kasongo hadden de betogers geen toelating gekregen voor hun bijeenkomst. “De politie heeft de manifestatie op zeer professionele wijze omkaderd”, zei hij.

Tshisekedi moet aanstelling goedkeuren

Malonda werd donderdag door de Congolese Assemblée nationale aangesteld tot voorzitter van de kiescommissie. Die moet nu de stembusgang van 2023 voorbereiden, maar bij de machtige katholieke kerk is er weinig vertrouwen in een eerlijke proces.

President Felix Tshisekedi, die door de Ceni tot winnaar van de verkiezingen van 2018 werd uitgeroepen, moet de aanstelling nog goedkeuren. Malonda’s tegenstanders hopen nu dat de president zich kant tegen de aanstelling. Ook de eigen partij van Tshisekedi plant op donderdag 9 juli een mars tegen de keuze voor Malonda.

AANGERADEN