Al 20 doden door noodweer in Japan

Bron © BELGA

De ravage in Japan is enorm Foto: EPA-EFE

Door noodweer in het zuidwesten van Japan zijn zeker twintig doden gevallen. Volgens Japanse media zijn zaterdagavond laat (lokale tijd) in de zwaar getroffen provincies Kumamoto en Kagoshima één dode en achttien andere slachtoffers met “hart- en ademhalingsstilstand” gemeld.

Die uitdrukking wordt in Japan vaak gebruikt voordat de dood van iemand door een arts officieel is bevestigd. Veertien van de slachtoffers zijn bewoners van een overstroomd verzorgingshuis.

Ook twee Japanners die door modderstromen zijn meegesleurd, hebben dat vermoedelijk niet overleefd. Zeven mensen werden laat op zaterdagavond nog vermist.

Aardverschuivingen

Grote delen van de provincies Kumamoto en Kagoshiima, op het hoofdeiland Kyushu, zijn getroffen door hevige regenval. Die veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 200.000 Japanners zijn opgeroepen hun huis te verlaten en ergens anders een veilig onderkomen te zoeken.

De regering heeft de hoogste alarmfase uitgeroepen en ongeveer 10.000 militairen gestuurd naar het getroffen gebied om bewoners te evacueren. Ook wordt noodhulp verstrekt.

Premier Schinzo Abe waarschuwde dat de zware regenval waarschijnlijk tot zondag zal aanhouden.

Op luchtopnames op de Japanse televisie is te zien dat hele woonwijken onder water staan, delen van huizen en auto’s door het water zijn meegesleurd en bomen zijn ontworteld.

AANGERADEN