Migranten van Ocean Viking reddingsboot mogen maandag naar Italiaans quarantaineschip

Bron © BELGA

Ocean Viking Foto: AFP

Italië zou de ongeveer 180 migranten die al dagenlang op het reddingschip “Ocean Viking” verblijven dan toch toelaten het schip te verlaten. Ze mogen maandag naar het Italiaanse quarantaineschip “Moby Zaza”, zo maakte een bron bij het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Vrijdag werd de noodtoestand uitgeroepen op de Ocean Viking, dat zich voor de kust van Sicilië in internationale wateren bevindt. Op het schip zitten een 180-tal migranten die de voorbije weken werden gered door de organisatie SOS Mediterranée, maar waarvoor de havens in Italië en Malta gesloten bleven.

De toestand aan boord is erg gespannen. Donderdag sprongen twee mannen overboord omdat ze de spanning van het wachten niet meer konden verdragen. Er waren ook meerdere zelfmoordpogingen en een massale vechtpartij.

De bemanning vraagt aan de autoriteiten om zo’n 45 mensen op te nemen die in slechte toestand verkeren. Italië liet zaterdag gedurende enkele uren een psychiater en een bemiddelaar aan boord van het schip. Nadien kwam dan groen licht van Rome om de migranten toe te laten op de Moby Zaza.

De toestand aan boord zou intussen wat zijn gekalmeerd. Zondag zullen de migranten een coronatest moeten ondergaan.

AANGERADEN