Organisator GP Vermarc in Rotselaar na overlijden Niels De Vriendt: “Iedereen wil dat er vandaag gekoerst wordt”

Organisator Marc Verbeeck Foto: ggh

Met een minuut stilte en een passend eerbetoon, zo wil organisator Marc Verbeeck van de GP Vermarc in Rotselaar vandaag zijn wedstrijd beginnen na het overlijden van wielrenner Niels De Vriendt (20) gisteren in Wortegem-Petegem. “Iedereen wil dat er vandaag gekoerst wordt”, aldus Verbeeck bij Radio 1.

LEES OOK. Geen douches en missen, wel mondmaskers en bloemen: vandaag is er de Grote Prijs Vermarc, de eerste profkoers sinds de coronabreak

LEES OOK. Wielerwereld in rouw: “Niels viel op in zijn eenvoud. Echt een goeie gast”

Het dramatisch overlijden van Niels De Vriendt in de beginfase van de oefenkoers gisteren in Wortegem-Petegem heeft er in de wielerwereld serieus ingehakt. Maar de wedstrijd in Rotselaar, de eerste officiële profkoers, gaat door. “We hebben wel degelijk overleg gepleegd, onder anderen met de belangrijkste ploegen, en de teneur was duidelijk. Iedereen wil dat er vandaag gekoerst wordt, als steunbetuiging aan de getroffen familie.”

Verbeeck leeft mee met de familie van de vriend. “Een kind verliezen is het ergste wat je als ouder kan overkomen. Of dat nu in het verkeer is of tijdens een wielerwedstrijd, het blijft even erg. Net daarom willen we van deze wedstrijd een eerbetoon maken aan alle overleden kinderen.”

Coronamaatregelen

Naast een eerbetoon aan Niels De Vriendt wordt de wedstrijd in Rotselaar een grote testcase in het toepassen van de maatregelen tegen corona. “In de start- en finishzone worden enkel genodigden toegelaten, met mondmasker. Dat geldt uiteraard niet voor de renners maar zij blijven in hun ploegbubbel. Aan de cruciale punten - de twee hellingen op het parcours - staan stewards om te vermijden dat er te veel publiek samentroept. We gaan er vanuit dat het publiek intussen de maatregelen kent en weet waarom het nodig is. We denken dat onze wedstrijd een goede leerschool kan zijn voor de grotere wedstrijden die er straks zitten aan te komen.”

Wie wint, is niet belangrijk, meldt Verbeeck. “Het belangrijkste is dat er gekoerst wordt onder veilige omstandigheden. De wind zal er een harde wedstrijd van maken. Natuurlijk zou het mooi zijn mocht Belgisch kampioen Tim Merlier of Nederlands kampioen Fabio Jakobsen de erelijst openen. Of John Degenkolb, nog zo’n mooie naam. Maar wie wint, is voor mij niet belangrijk. Iedere winnaar is welkom.”

Door gvdl
AANGERADEN