Ocean Viking mag aanmeren in Sicilië

Bron © BELGA

Migranten op de Ocean Viking Foto: AP

Het reddingsschip Ocean Viking heeft zondag toelating gekregen van de Italiaanse overheid om aan te meren in Porto Empedocle in Sicilië. Dat heeft de ngo SOS Méditerranée bekendgemaakt. De Ocean Viking dobbert al dagen op zee rond met 180 migranten aan boord.

“We hebben de instructie van de Italiaanse maritieme autoriteiten gekregen om de overlevenden aan boord in Porto Empedocle aan wal te brengen. Het schip zet koers naar de haven. We hopen maandagochtend aan te komen”, zo verklaarde de ngo.

De boot van SOS Mediterranée redde de 180 migranten uit onder meer Pakistan, Eritrea en Nigeria tijdens vier operaties op 25 en 30 juni. Italië en Malta hielden hun havens echter gesloten. Dat deed de spanningen aan boord enorm toenemen. In die mate zelfs dat het schip vrijdag “de noodtoestand” moest afkondigden na een aantal vechtpartijen en zelfmoordpogingen.

De rust keerde pas weer toen een Italiaanse dokter zondag aan boord kwam en de opvarenden een snelle ontscheping beloofde. Bij de migranten werd een coronatest afgenomen. Eenmaal aangemeerd zullen ze in quarantaine worden gezet, mogelijk op een Italiaans quarantaineschip.

AANGERADEN