Onderzoekers ontdekken prehistorische okermijn in ondergelopen grotten: “Dit kan veel deuren openen”

Bron © Reuters

Mexicaanse onderzoekers hebben bewijzen gevonden van een ambitieuze mijnoperatie die al dateert van 12.000 jaar geleden. In een ondergelopen grottensysteem in de staat Quintana Roo werden onder meer haarden, werktuigen en uitgegraven sleuven gevonden. “Dit kan ramen en deuren openen naar nog meer geheimen uit de prehistorie”, klinkt het opgetogen bij de onderzoekers.

Met ruim 100 duikers werd ongeveer zeven kilometer aan ondergelopen grotten doorzocht. Uiteindelijk werd duidelijk dat de prehistorische volkeren er op zoek gingen naar rode oker, een mineraal dat in die periode zeer waardevol was. 2.000 jaar zouden de mijnactiviteiten er blijven duren, waarna de verlaten onderliepen door de stijgende zeespiegel. De hele mijnoperatie strekte zich uit over een gebied van 900 meter lang.

“Het is ongelofelijk wat de onderzoekers hebben gevonden in de ondergelopen doorgangen”, aldus Roberto Junco, hoofd van de afdeling onderwaterarcheologie. “Het laat ons toe om de dynamiek van deze vroege samenlevingen te begrijpen. Zo gebruikten ze oker om zichzelf te beschilderen, maar ook om medische redenen. Zo heeft de mineraal verschillende elementen die bacteriën tegengaan.”

In de grotten werden al eerder overblijfselen van menselijke skeletten gevonden. Toen was echter nog niet duidelijk waarom die mensen zich in de grotten begaven.

bekijk ook

Eeuwenoude Romeinse mozaïekvloer ontdekt na jaren onder wijngaard verborgen te liggen

Archeologen ontdekken 200 jaar scheepswrak op de bodem van de Caribische Zee

Archeologen verrast als ze eeuwenoude sarcofaag openen tijdens live-uitzending: “Dit is ongelooflijk”

Door kmlo