Conservatieven van premier Plenkovic zouden de verkiezingen hebben gewonnen, blijkt uit exit polls

Andrej Plenkovic 

Andrej Plenkovic ©  AP

De conservatieve partij HDZ van premier Andrej Plenkovic zou zondag de parlementsverkiezingen in Kroatië hebben gewonnen. Dat blijkt uit de exit polls.

Bron: BELGA

Volgens de poll van onderzoeksinstituut Ipsos zou HDZ 61 van de 151 zetels in het Kroatische parlement in de wacht hebben gesleept. De centrumlinkse coalitie onder aanvoering van de socialistische SDP zou vrede moeten nemen met 44 zetels.

De partij van de populistische zanger Miroslav Skoro wordt 16 zetels toegedicht. Daarnaast zouden er ook acht zetels toekomen aan de rechtse partij Most en acht aan het links-groene platform Mozemo! . Acht mandaten worden voorbehouden aan vertegenwoordigers van etnische minderheden.

Van HDZ wordt verwacht dat de partij ook de drie zetels zal binnenhalen die worden gereserveerd voor expats. Die zetels zijn niet opgenomen in de poll. Alles wijst er dus op dat de conservatieven aan de macht kunnen blijven, maar Plenkovic moet wel op zoek naar een coalitiepartner.

Corona schrikt kiezers af

De conservatieven wonnen makkelijker dan de peilingen hadden voorspeld. Kroatië worstelde zich relatief goed door de coronacrisis en Plenkovic wou zijn imago als bekwaam crisismanager verzilveren, maar sinds een week of twee worden dagelijks een paar tientallen nieuwe infecties geregistreerd.

De coronapandemie lijkt de kiezers wel afgeschrikt te hebben. Volgens de kiescommissie had omstreeks 16.30 uur 34 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Dat was 3,5 procentpunt minder dan op hetzelfde tijdstip bij de parlementsverkiezingen van vier jaar geleden. Toen daagde uiteindelijk 53 procent van de kiezers op.

Nu in het nieuws