Argentinië verlengt onderhandelingen met schuldeisers tot eind augustus

Bron © BELGA

Argentijns president Alberto Fernandez Foto: AFP

De Argentijnse regering gaat haar schuldeisers zondag een nieuw voorstel presenteren, zo heeft president Alberto Fernandez aangekondigd. Buenos Aires hoopt nu tegen eind augustus een akkoord te bereiken over de herschikking van 66 miljard dollar aan schulden.

“Het nieuwe voorstel wordt vandaag bekendgemaakt. Het aanbod blijft geldig tot eind augustus. Dit is een enorme inspanning die wij leveren”, zo verklaarde Fernandez.

Argentinië praat al sinds 20 april met zijn schuldeisers over een herschikking van 66 miljard dollar schulden. Het gaat om de aflossing van obligaties uit 2005 en 2010, die voortvloeiden uit een eerdere herstructurering, en om nieuw schuldpapier dat sinds 2016 is uitgeschreven.

De schuldeisers wezen in mei een eerste voorstel van de hand. Die maand ging Argentinië officieel in wanbetaling, toen het land een geplande betaling van 500 miljoen dollar niet kon nakomen. Intussen bleven beide partijen wel met elkaar onderhandelen. Daarbij werden deadlines al meermaals opgeschoven.

De manoeuvreerruimte van de Argentijnse regering lijkt echter beperkt. De economie is sinds 2018 in recessie, de armoedegraad bedraagt 35 procent en de inflatie bedroeg vorig jaar 53 procent. Daar komt nu ook nog de economische impact van de coronapandemie bij.

AANGERADEN
Meest recent