Cultuuragenda zomereditie: XXL en coronaproof

 © David Van Hecke/ Klaas Vandromme

GENT -

Hoera, het mag weer. De voorbije week waren er hier en daar al kleine fijne muzikale voorzetten, maar de Gentse cultuurhuizen en muziekcafés hebben de voorbije weken hun huiswerk gemaakt. De voorbije dagen stuurden zowel Vooruit, Muziekcentrum De Bijoke als de Handelsbeurs hun zomerprogrammatie uit. An Pierlé, Mattias De Craene, Meskerem Mees, Tiny Legs Tim, Roland: zij en nog vele andere vinden de komende weken de weg naar een muziekpodium.

Handelsbeurs bouwt zichzelf om tot een Geheime Tuin  

Van maandag 20 tot en met zaterdag 25 juli programmeert de Handelsbeurs onder de noemer Secret Garden niet minder dan negen namen. Soms twee per avond, soms één ’s namiddags en eentje ’s avonds.

Het rare maar leuke duo van Brik Tu-Tok brengt een mix van muziek, theater en kunst. Ze zijn zeer kleurrijk gekleed en doen gekke dingen met allerlei prullaria waar ze op een of andere manier muziek uit krijgen. Een familievoorstelling (voor ouders en kinderen vanaf 6 jaar) die zowel ’s namiddags als ’s avonds gespeeld wordt. Verder staan op het lijstje een aantal Gentse artiesten die de lancering van nieuwe projecten geboycot zagen door covid19: An Pierlé brengt met haar quartet een mix tussen jazz, pop en cabaret en Mattias De Craene speelt zijn debuutplaat als soloartiest. Wie De Craene een beetje kent weet dat hij uit zijn saxofoon de meest vreemde geluiden kan toveren. Ook vogelgeluiden.

Over vogelgeluiden gesproken: als ze bij de Handelsbeurs zeggen dat ze hun concertzaal ombouwen tot een Secret Garden, een denkbeeldige binnentuin, dan menen ze dat ook. Wie de lokale Gentse geschiedenis een beetje kent weet dat in de Handelsbeurs destijds planten verhandeld werden en dat er decennialang plantenwedstrijden gehouden werden. Corona dwingt de organisatoren dan wel tot grote steriliteit op hygiënisch vlak, maar dat belet niet dat de omgeving aangenaam kan gemaakt worden. Decoratie, heel veel planten, en zachte vogelgeluiden. Soundscapes weliswaar.

De concerten gaan door voor een beperkt publiek en met de nodige voorzorgsmaatregelen om alles coronaproof en veilig te laten verlopen.

Eén goede raad: wie later wil pronken met de woorden “ik was er bij op dat speciaal concert en het was eigenlijk wel heel fijn, want het ging terug naar de roots: artiest speelt muziek, publiek luistert” kan best snel reserveren. Was het niet Thé Lau die eind vorige eeuw zong: ‘Voor wie wacht komt alles veel te laat..’?

Er wordt gewerkt met bubbels van 2, 4, 6 en 8 personen. Er zijn ook een beperkt aantal plaatsen voor mensen die alleen komen en dus een bubbel met zichzelf delen.

Lees verder onder de foto

Mattias De Craene kan zijn solodebuut eindelijk live voorstellen in de Handelsbeurs. © Handelsbeurs

Bovenop Brik Tu-Tok, An Pierlé en Mattias De Craene komen ook nog Vito (de zoon van Derek), Meskerem Mees (finaliste Humo’s Rock Rally), Compro Oro, Joachim Badenhorst, Alhamwy Vandenabeele Quintet en Aafke Romeijn.

Reserveren: klik hier.

Vooruit denkt na, leidt publiek rond, en leert kinderen zingen op zomerkampen met Charlotte Adigéry en Fatih De Vos

Het café van Vooruit is al even open. In de theaterzaal blijven de zitjes voorlopig nog onbezet, maar dat betekent niet dat er in Vooruit niets gebeurt.

Er zijn gespreksreeksen over de invloed van de coronacrisis en bovenop de klassieke zondagse rondleidingen in het gebouw zijn er tijdens de zomer nu ook elke dinsdag speciale rondleidingen voor gezinnen met kinderen.

Vooruit reserveert de hele zomer de Balzaal voor een aantal muziekbands: Echo Beatty, Roman Hiele, Tristan en Maniac Maison gaan telkens vijf dagen in de Balzaal aan de slag en laten op zaterdag het resultaat van hun werk zien en horen. Daar mag dan wel een beetje volk bij, al wordt het concert ook gestreamd via Radio Ruit.

Vooruit slaat deze zomer ook de handen in elkaar met Mais Quelle Chanson: een vzw waarbinnen Kapinga Gysel (bekend van Zita Woon en Radio Candip) een kinderkoor begeleidt. Samen organiseren ze deze zomer drie zomerse muziekkampen voor kinderen. Samen met zangeres Charlotte Adigéry, Fatih De Vos, Matthew Watts en Lise Daelemans organiseert Mais Quelle Chanson drie zomerkampen waarin kinderen vertrekkend vanuit een verhaal of een animatiefilmpje zelf een liedje leren maken. Het eerste zomerkamp is al volzet, maar voor de andere twee, die plaats vinden van 20 tot en met 24 juli en van 24 tot en met 28 augustus zijn er wel nog plaatsen vrij. De zomerkampen vinden plaats in de Broederij op de Standaertsite in Ledeberg. Aan het zomerkamp van eind juli is ook een toonmoment in de Vooruit verbonden.

Inschrijven voor Zomerkamp 2, onder leiding van Kapinga Gysel, Charlotte Adigéry en Fatih de Vos, van 20 t/m 24 juli met toonmoment in de Vooruit kan via deze link:

Voor Zomerkamp 3, van 24 t/m 28 augustus, onder leiding van Kapinga Gysel, Matthew Watts en Lise Daelemans via deze link.

De volledige Zomerprogrammatie van Vooruit is hier te vinden.

RoomeRfabriek wordt een concertzaal

Jeroen Michiels en zijn vrouw Tine zijn de mensen achter het Gentse aperitief op basis van vlierbloesem en geheime kruiden: RoomeR. Vorig jaar organiseerden ze tijdens de Gentse Feesten rondleidingen in hun bedrijf, en dat vonden ze best meevallen.

Nog geen twee weken geleden opperden ze de idee om in fabriek in de Krevelstraat kleine concertje te organiseren. Hun coronavrije organisatie kreeg al heel snel groen licht van de politie, dus konden ze beginnen aan een rondje artiesten bellen. Het resultaat mag er zijn: Wim Claeys opent de RoomeRsessies op 18 juli). Volgen daarna in deze volgorde: Sioen (19 juli), Tiny Legs Tim (20 juli). Pigeon on Piano (Katrien Verfaille) speelt op dinsdag 21 juli een aperitiefconcert en dezelfde avond zetten de Missy Sippy All Stars het kot op stelten. Flamango concerteert op 22 juli, Roland op donderdag 23 juli. Volgen nog: Julien Firmin (24 juli) en Berlaen (zaterdag 25 juli). Zondag 26 juli is de slotdag, dan komt Pascale Platel haar boek Schoonnijd voorstellen.

Lees verder onder de foto

Roland: op 23 juli in de RoomeRfabriek. © Steven Hendrix

Het aantal plaatsen is beperkt tot 60. Sioen is al uitverkocht. U kan maar beter snel reserveren als u er bij wil zijn. Reserveren kan via Uitbureau.

Bijloke begint met Wonderland pas op 1 augustus aan de zomer

Muziekcentrum De Bijloke keek wel echt uit naar een feestelijke heropening van de vernieuwde concertzaal, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Wie eind juni Klara on Tour volgde kon via livestreaming wel al zien en horen hoe de nieuwe zaal er uit ziet en klinkt. Voor de zomerprogramma werkte Muziekcentrum De Bijloke ondermeer samen met Muziektheater Lod en onder de titel Wonderland, vinden er allerlei openluchtconcerten plaats. Ook Vooruit strijkt voor drie edities van Uitgelezen neer in de binnentuin van de Bijloke. Het boekenprogramma krijgt ook een aangepaste titel: Buitengelezen. De volledige zomerprogrammatie van De Bijloke is hier te vinden. De ticketverkoop ging op 1 juli van start. Ook hier geldt: let op, het aantal plaatsen is niet onbeperkt! Reserveren kan hier.

Coronaproof blazen en zittend swingen op Baracita

Vrijdag 10 juli opent aan de rand van het Citadelpark, in en rond het ICC het zomerevenement Baracita. Baracita wil meer zijn dan zomaar een zomerbar en organiseert op regelmatige basis evenementen. LouisLou, organisatoren van ondermeer Upside down hosten op zaterdag 11 juli het eerste zaterdagavondevenement.

“Wees gerust, jullie zitten coronagewijs braafjes op jullie stoel, maar dansen zullen we doen. LouisLou weet als geen ander jullie bovenlichamen, benen en lijf al zittend in beweging te brengen”, zo klinkt het bij LouisLou. Live muziek is er met de Bigband ’t Mouvement van Marie-Anne Standaert: meer dan twintig muzikanten, waaronder trompettisten, saxofonisten, trombonisten en een uitgebreide ritmesectie. Swingklassiekers van Duke Ellington, Count Basie, Gene Krupa en Fletcher Henderson brengen het publiek in de sfeer van de jaren 30 en 40. De bigband ’t Mouvement is aangevuld met een aantal live dansers, en LouisLou leert het publiek hoe ze coronavrij zittend kunnen bewegen in swingstijl.

Tickets via Uitbureau

Citadelic, 11, 18 en 25 juli in het Astridpark, 26 juli in het Pierkespark

In het jaar waarin er geen zekerheden meer zijn, kan deze vaststelling er ook nog bij. Geen Citadelic festival in het Citadelpark dit jaar. Maar het goede nieuws is: wel in het Astridpark en het Pierkespark. Citadelic is een organisatie van het onafhankelijke Gentse platenlabel, el NEGOCITO Records, dat net dit jaar haar tiende verjaardag viert. Rogé Negocito en zijn vrijwilligers boksten een mooie affiche in elkaar voor deze kleinere maar supergezellige parkjes in Gent. Drummer Giovanni Barcella (op 25 juli met het Yelemani Trio en op 26 juli met Moker) en trompettist Bart Maris (op 11 juli met Krommekeer en op 26 juli met Moker) kan u telkens op verschillende dagen in actie zien. De lijst vol avontuurlijke muzikanten groeit nog steeds en bevat ook namen als Karen Willems (26 juli), Steven De Bruyn met ‘The Eternal Perhaps’ (18 juli) en Peter Jacquemyn Trio met Mauro Pawlowski en Eric Thielemans (11 juli). De organisatoren werken met registratie. Wie reserveert via info@citadelic.be is zeker van een mooie plaats (in een veilige bubble) en raakt ook vlotter het park in. Meer info via de website van Citadelic

Gent Jazz 1.5 van woensdag 8 juli t.e.m. dinsdag 21 juli, Bijlokesite

Corona maakt onze festivals inventiever en creatiever dan ooit. Op enkele weken tijd gooide Gent Jazz de zomerplannen overboord om te vervellen naar een gezellig zomerterras vol Belgische bands uit de jazzscene. Waar normaal gezien de Garden Stage staat, wordt nu Gent Jazz 1.5 georganiseerd, met meer dan ruimte genoeg tussen de bezoekers in hun bubbel. Er worden maximum 400 personen toegelaten. Een greep uit het programma dat nog voortdurend wordt aangevuld: John Ghost (8 juli), Jef Neve en Myrddin (9 juli), Flying Horseman (10 juli), Black Flower en Compro Oro (12 juli), LABtrio (13 juli), Bram De Looze (14 juli), Antoinne Pierre URBEX (15 juli) en schntzl (16 juli) En wie geen ticket kon bemachtigen, kan na de concerten ’s avonds gewoon komen genieten van de gratis toegankelijke zomerbar. Jazzcats draaien dan hun lievelingsalbums. Vroegere vogels kunnen op 11, 12, 19 en 21 juli ook jazz brunchconcerten meepikken over de middag.

Meer info via de website van Gent Jazz

Tiny Park Sessions, heel de maand juli, namelijk elke woensdag om 15u00 en elke vrijdag en zaterdag om 19u00, Pierkespark (org. Bij’ De Vieze Gasten)

De Gentse cultuurzomer zet alle zeilen bij om die laatste quarantainegevoelens uit uw systeem te spoelen. En ook de Tiny Park Sessions in het Pierkespark kunnen daarbij helpen. Niet alleen concertjes (zoals Senne Guns en Jonas De Rave op 17 juli, Tiny Legs Tim op 24 juli), maar ook kindervoorstellingen, circus en straattheater in het zuiderse park met de prachtige paden en zitbanken in kleurrijke mozaïek. De voorstellingen duren 40 minuten en het is niet nodig om te reserveren. Toegang is gratis, maar een vrijwillige, solidaire bijdrage voor de artiesten is heel welkom. Vzw Trafiek zorgt op vrijdag ook nog eens voor een tapasbar om de vingers bij af te likken.

Meer info via de website van de Vieze Gasten

Samenstelling: An Rosiers, Klaas Vandromme, Rudy Tollenaere, Steven Hendrix

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent