Louvre museum heropent de deuren na langste sluiting sinds Tweede Wereldoorlog

Bron © BELGA

Het was de langste sluiting sinds de Tweede Wereldoorlog Foto: REUTERS

In Parijs gaat het Louvre vandaag/maandag weer open, na drie en een halve maand gesloten te zijn gebleven door de coronapandemie. Het Louvre is het meestbezochte museum ter wereld. De eerste dagen wordt echter geen grote toeloop verwacht.

Het Louvre verloor als gevolg van de lockdown meer dan 40 miljoen euro aan inkomsten. Het museum is vooral populair bij Amerikaanse, Chinese en Japanse toeristen en die bleven nu massaal weg.

Normaal is driekwart van de bezoekers buitenlander. Maar door de reisbeperkingen is dat aantal fors teruggelopen. De eerste dagen worden vooral Fransen en bezoekers uit de buurlanden van Frankrijk verwacht. De deuren openen maandag om 9 uur en er gelden strikte veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers.

De sluiting tijdens de coronapandemie was de langste sinds de Tweede Wereldoorlog. De directie verwacht dat de impact nog enkele jaren voelbaar zijn.

Eveneens maandag start de modesector opnieuw op in Parijs. Dior bijt de spits af, met zijn haute couture collectie. Maar in plaats van defilés met een publiek, gebeurt de voorstelling virtueel.

AANGERADEN