Max Verstappen (en vijf anderen) knielen niet tijdens F1-start, wat niet iedereen kon vatten: “Dit bespreek je toch op voorhand?”

Foto: Photo News

De F1 is back! Valtteri Bottas won zondag een wedstrijd vol incidenten in Oostenrijk, voor Charles Leclerc en Lando Norris. De nummer twee van de dag knielde niet toen het F1-circus haar respect betuigde voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Net als Max Verstappen.

LEES OOK. Valtteri Bottas wint incidentrijke GP van Oostenrijk

De beste piloten die op hun knie gingen zitten aan de startstreep op het circuit in Spielberg. Het was een iconisch zicht. Maar niet iedereen deed mee. Max Verstappen (Red Bull), Carles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Daniil Kvyat (AlphaTauri), Antonio Giovinazzi en ploeggenoot Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) kozen ervoor om niet te knielen.

Ze droegen wel een zwart T-shirt met daarop de tekst ’End Racism’. Hamilton had als enige een shirtje aan met daarop ‘Black Lives Matter’. Verstappen legde in een Twitter-bericht uit waarom hij ervoor koos om recht te blijven staan.

“Ik ben erg toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme”, klonk het. “Maar ik geloof ook dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hen past. Ik ga vandaag niet knielen, want ik ben naar Oostenrijk gekomen om te racen. Maar ik respecteer en ondersteun de persoonlijke keuzes die elke coureur maakt om zichzelf te uiten.”

Eerder had de Nederlander, die de finish in Oostenrijk overigens niet haalde, zich al het volgende laten ontvallen. “Ik kan niet voor anderen beslissen, en dat wil ik ook helemaal niet. Ik kan alleen voor mezelf spreken. Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand vóór racisme is. Voor mij is iedereen gelijk in deze wereld.”

“Ik begrijp dit niet”

De reacties op zijn tweet waren voornamelijk negatief. Ook Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlandse voetbalelftal, begreep er niets van.

“Dat niet iedereen dat doet, begrijp ik niet. Het verbaast me dat een aantal coureurs het niet deden. Je bespreekt dat vooraf toch met elkaar? In Engeland zie je alle spelers voorafgaand aan wedstrijden knielen. Als er bij een voetbalteam drie of vier spelers blijven staan, is dat ook raar”, zei Koeman bij Studio Sport zondagavond.

En dan was er ook nog de reactie van Lewis Hamilton, de wereldkampioen en enige zwarte F1-piloot. “Niemand is perfect, maar als we allemaal meedoen en ons steentje bijdragen, kunnen we verandering zien. Ik geloof dat echt. Ik krijg misschien kritiek in de media en vanuit andere hoeken, maar deze strijd gaat over gelijkheid, niet over politiek of promotie”, schreef de Brit op Instagram.

“Vandaag was een belangrijke dag voor mij en alle mensen die werken voor en hopen op verandering, een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voortgang om van F1 een meer diverse en inclusieve sport te maken.”

Max Verstappen (en vijf anderen) knielen niet tijdens F1-start, wat niet iedereen kon vatten: “Dit bespreek je toch op voorhand?”
Foto: Photo News

“Niets politiek”

Daniel Ricciardo ging wel op één knie zitten, maar trachtte om zijn niet knielende collega’s te verdedigen. “Vrijdag hadden we met z’n allen afgesproken dat we honderd procent achter de boodschap tegen racisme stonden”, aldus de Australiër. “Niemand was er tegen.”

“Ik denk dat er gewoon een paar moeilijkheden waren bij een aantal piloten en hun nationaliteiten. Wat knielen zou betekenen in hun land. Al deden wij het puur uit steun voor Black Lives Matter. Het was niets politiek of zo. We begrepen allemaal dat we zouden doen waar we ons comfortabel bij voelden. Niemand gaat kritiek geven of veroordeeld worden omdat ze niet op een bepaalde manier stonden of knielden.”

Na Verstappen verdedigde ook Leclerc zich publiekelijk via sociale media:

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN
    Meest recent