SP.A bedankt voor gesprek Arizona-coalitie, drie koningen gelasten het dan maar af

 ©  Photo News

De drie regeringspartijen wilden maandagnamiddag om 14 uur hun startnota voorstellen aan hun voorkeurscoalitie. Dat is de Arizona-coalitie: de Zweedse partijen N-VA, Open VLD, CD&V en MR, aangevuld met CDH en SP.A. Maar die twee laatste staan op de rem. “We willen eerst inhoudelijke garanties, zoals we dit weekend hebben afgesproken”, klinkt het bij SP.A. “We doen niet mee aan Blind Gekocht.” Het gesprek werd dan maar geannuleerd.

SP.A liet de ‘drie koningen’ - voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) - vanmorgen weten dat er eerst een één-op-één-gesprek moet komen. Daarin wil SP.A haar eisen ingewilligd zien. “Ze hebben dit weekend laten verstaan dat wat we vragen niet onoverkomelijk is. Maar nu doen ze het omgekeerde van wat we afgesproken hebben. Ze weten wat ze moeten doen om ons aan tafel te krijgen. En ze hebben beslist om het tegenovergestelde te doen.”

Ook CDH maakt duidelijk dat wat hen betreft het nog veel te vroeg is voor een rondetafelgesprek. Na hun partijbureau meldt dat ze dat gesprek liever uitgesteld zien. “Eerst moeten er nog respectvolle contacten zijn om de inhoud uit te diepen.” Al is dat volgens Bouchez vooral omdat SP.A eerst afhaakte.

Voor de communicatie van SP.A en CDH, was de toon van de regeringspartijen nog vrij laconiek. “Waarom zouden ze niet komen luisteren naar een infovergadering over een nota die in samenspraak met hen vorm heeft gekregen. SP.A-voorzitter Conner Rousseau heeft toch gezegd dat de spelletjes moesten stoppen?”

Het heeft er dus alle schijn van dat de wielen van de formatie er nog eens aan het afdraaien zijn. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert teleurgesteld op Twitter. “Als we ooit nog vooruit willen raken, zal men toch minstens de moed moeten hebben te komen luisteren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij en zijn collega’s Coens en Bouchez zullen een nieuwe reeks gesprekken met de partijvoorzitters apart opstarten. Om te kijken wat er nog te redden valt. De communicatie van Rousseau zet alleszins kwaad bloed. Dat SP.A een extra overleg met garanties zou krijgen, ontkent Lachaert. “Dit zou ook niet fair zijn naar andere potentiële partners, die veel minder contact hadden met de drie voorzitters. De nota ligt klaar. Kom gewoon luisteren.”

LEES OOK. De lange weg naar Arizona: de ‘drie koningen’ zullen diep in buidel moeten tasten (+)

(agy)

Aangeboden door onze partners