Piepjonge beklaagden gestraft omdat ze maatregelen niet naleefden: “Op die leeftijd beseffen ze de gevolgen niet van corona”

Ook in de zittingszaal van Veurne moesten de beklaagden zich aan de corona voorwaarden houden. Foto: jhm

Veurne / Alveringem / De Panne / Koksijde / Nieuwpoort -

In de rechtbank van Veurne zijn twaalf beklaagden gestraft die de afgelopen maanden de regels rond corona niet naleefden. Een negentienjarige die een privéfeestje organiseerde met zeven personen kreeg de zwaarste straf. Omdat hij zich kwam verantwoorden kreeg hij een werkstraf van 50 uren in plaats van drie maanden cel.

Alle twaalf beklaagden lapten de afgelopen maanden een of meerdere regels rond corona aan hun laars in de ruime regio van Veurne. Het gaat om overtredingen in Veurne, Alveringem en in de politiezone Westkust.

De negentienjarige I.O. uit Nieuwpoort kreeg in theorie de zwaarste straf. Hij moet een werkstraf van 50 uren vervullen omdat hij een verjaardagsfeestje had georganiseerd. Hij riskeerde er twee maanden cel en een boete van 1.000 euro boete voor, maar kwam zich verantwoorden en is daarom lichter gestraft. “Hij heeft het wel erg bont gemaakt”, sprak de procureur. “In volle coronatijd organiseerde hij op 18 april een verjaardagsfeestje voor zijn vriend in zijn appartement. Daar waren zeven personen aanwezig, onder wie vier die niet bij hem inwonen. Dat is sowieso een inbreuk op het samenscholingsverbod. Toen de politie het feestje kwam stilleggen gedroeg de man zich ook nog weerspannig. Bovendien ging hij op 3 mei opnieuw in de fout.”

Ook een andere 19-jarige jongen uit Nieuwpoort moet een werkstraf van 50 uren vervullen. “Op die leeftijd drong de ernst van de coronacrisis nog niet door”, sprak de advocaat van de 19-jarige S.P. uit Nieuwpoort. Hij ging driemaal met vrienden gaan skaten in Nieuwpoort en Middelkerke. Dat skatepark was zelfs gesloten. “Ze hadden niet door wat voor gevolgen hun daden konden hebben.”

Andere lucht opsnuiven

De net 18 geworden B.V. uit Veurne werd tweemaal staande gehouden door de politie toen hij vrienden wou bezoeken. Tegen de politie was hij erg arrogant en vond hij alle coronamaatregelen maar flauwekul. Maar hij heeft naar eigen zeggen zijn lesje wel geleerd nu. Hij kreeg een maand cel en 400 euro boete.

Alle beklaagden kregen celstraffen tussen acht dagen en een maand, al dan niet met uitstel. Ze kregen ook boetes van 400 euro. Een dertiger uit Leisele kreeg de lichtste straf. Hij reed vanuit zijn woonplaats naar De Panne om te gaan sporten. “Ik wou gewoon even andere lucht opsnuiven, want in Leisele is er anders weinig te beleven. Ik ben een fervent sporter”, sprak F.S.

P.V. ging driemaal met vrienden rondhangen op het Guido Gezelleplein in Koksijde om bier te drinken. Hij aanvaardt zijn straf.

Door Jelle Houwen
Meest recent