Nederlands rondetalent zag Mathieu van der Poel exploderen van mager mannetje tot sterke beer: “Twee keer zo breed”

Mathieu van der Poel (25) is een fenomeen. In Nederland kunnen ze niet wachten tot hij weer de fiets opstapt (hij zal dat eind juli voor het eerst weer doen tijdens de Sibiu Cycling Tour in Roemenië) en dus wordt er constant over hem gepraat. Zo ook bij Bureau Sport, dat generatiegenoot Sam Oomen om zijn mening vroeg over ‘VDP’.

De 24-jarige Oomen is net als Laurens De Plus een sterke klimmer (9de in Giro 2018), die ook zijn mannetje kan staan in het zware eendagswerk (11de in Lombardije 2017). De knecht en goede vriend van Tom Dumoulin rijdt volgend seizoen niet langer voor Sunweb, maar voor Jumbo-Visma. Oomen was net als zijn toekomstige kopman het afgelopen seizoen lang buiten strijd (liesslagader) en op zoek naar een nieuwe omgeving.

Maar voor het zover is, mag Oomen zijn kans gaan in de Ronde van Italië. “Ik rij geen mooie klassiekers dit seizoen”, zegt hij bij Bureau Sport. “Daar baal ik enorm van. Die zijn namelijk tijdens de Giro. Zo is de Ronde van Lombardije op mijn verjaardag, maar daarvoor ben ik niet geselecteerd. Dat vind ik jammer. Maar ik rij onder andere ook nog de Dauphiné en de Tirreno.”

Sam Oomen ©  Photo News

Van der Poel

De Ronde van Lombardije, daar gaat Mathieu van der Poel normaal gezien wel aan de start staan. Voor de winst? “Ik ben benieuwd”, aldus Oomen. “Ik vind het alvast altijd leuk om naar Mathieu te kijken. Ik heb dan ook veel met die jongen gefietst. Wij reden samen van die Nations Cup-wedstrijden bij de junioren en ook bij de U23 reden we samen. Ik ben best wel veel met hem op pad geweest. Ja, toen was hij ook al enorm goed.”

De mannen van Bureau Sport geloven echter niet dat Van der Poel mee gaat doen voor de zege in de Italiaanse klassieker. “Waar hij wel heel erg in veranderd is… Hij is zo uit de grond gesprongen qua postuur. Ik weet nog dat die bij de junioren altijd lichter was dan ik. Maar nu is hij twee koppen groter en twee keer zo breed. Dat komt natuurlijk niet ten goede in een koers als Lombardije. Maar in Roubaix kan hij zo wel die stenen over dokkeren. Dat komt wel goed.”

Oomen had wel de indrukwekkende statistieken van Van der Poel op Strava niet gezien. “Daar moet ik niet naar kijken”, lacht hij. “Als ik die lange ritten van Egan Bernal zou bekijken, dan denk ik dat ik niet meer hoef te starten.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt