Zoals verwacht: voorstel Cercle Brugge voor competitie met 18 ploegen wordt weggestemd

Vincent Goemaere, voorzitter van Cercle Brugge, wilde volgend seizoen met 18 clubs aantreden in 1A. Foto: Olivier Matthys

Het voorstel van Cercle Brugge om volgend seizoen met achttien en (mini-)play-offs te spelen, haalde zoals verwacht geen vereiste meerderheid. Slechts 12 van de 24 profclubs schaarden zich achter het format van de Vereniging, ook Antwerp stemde tegen. Als ook het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) het licht op groen zet, telt 1A volgend seizoen zestien ploegen en spelen OHL en Beerschot op 2 augustus de promotiefinale.

LEES OOK.16 ploegen, mini-play-offs en extra stijger mogelijk: zo zal profvoetbal er volgend seizoen uitzien

Voor het eerst sinds de bewogen algemene vergadering van 15 mei keken de profclubs elkaar opnieuw in de ogen. Dat gebeurde deze keer in levenden lijve, in het Crowne Plaza Hotel in Diegem. Elf punten stonden op de agenda. Veruit de meeste aandacht gaat uit naar het competitieformat voor volgend seizoen. Cercle-voorzitter Vincent Goemaere deed het voorstel om aan te treden met achttien en mini-play-offs. Zo hoopte hij steun bij grote en kleine clubs te ronselen.

Navraag van de redactie leerde ons vooraf al dat er geen vereiste meerderheid kon worden bereikt. Dat werd in de loop van de middag bevestigd: de clubs stemden het voorstel van Cercle weg. De vereiste meerderheid werd uiteindelijk vastgelegd op 67 procent maar ook die drempel bleek dus niet haalbaar. Een nieuw format creëert immers opnieuw onduidelijkheid. Beerschot en OHL stemden ermee in hun tv-geld te laten vallen om de andere clubs niet tegen de haren te strijken. Maar ook die geste kon niet helpen.

De beslissing van de Pro League betekent dat het seizoen 2020-2021 met zestien ploegen en (mini-)play-offs wordt afgewerkt. Waasland-Beveren speelt dan in 1B en OHL en Beerschot moeten op 2 augustus de terugwedstrijd van de promotiefinale bekampen. De heenmatch eindigde op 1-0 voor Beerschot. Op 15 mei werd beslist dat OHL en Beerschot gebruik konden maken van nieuwe kernen, maar die beslissing werd intussen teruggedraaid.

Wel werd beslist dat er volgend seizoen mogelijk een tweede stijger uit in 1B komt. Het nummer 15 uit 1A zal een barragematch spelen tegen het nummer 2 uit 1B.

Zoals verwacht: voorstel Cercle Brugge voor competitie met 18 ploegen wordt weggestemd
Enkel het BAS kan Waasland-Beveren nog redden. Foto: BELGA

Kans voor het BAS

Waasland-Beveren, OHL en Beerschot hopen wel nog op een gunstige uitspraak van het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS). Die moet oordelen of de beslissing van 15 mei op een rechtsgeldige manier genomen is. Insiders stellen echter weinig hoop meer in het BAS. Eerder stelde de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de Pro League in het gelijk en die beslissing beïnvloedt het beslissingsproces van het BAS. Als de degradatie van Waasland-Beveren bevestigd wordt, kondigt de club bijkomende juridische stappen aan.

Ook zonder uitspraak van het BAS wordt morgen de kalender voor 1A en 1b bekendgemaakt. Dan zullen we ook de nieuwe aftrapuren kennen. De Pro League moet vandaag zijn zegen geven over de “slots” van rechtenhouder Eleven Sports. Elke wedstrijd wordt op een apart moment gespeeld, maar er zou alleen uitzonderlijk worden uitgeweken naar maandagavond.

Zoals verwacht: voorstel Cercle Brugge voor competitie met 18 ploegen wordt weggestemd
Walter Damen van Beerschot: de terugkeer naar het hoogste niveau zal toch via de promotiefinale moeten gebeuren. Foto: Olivier Matthys
Door jug, lvdw, bla, kofr
AANGERADEN