Child Focus waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke ‘Blue whale challenge’

Bron © VRT NWS

Foto: Shutterstock

De zogenaamde ‘Blue whale challenge’, een challenge waarbij tieners uitgedaagd worden om opdrachten uit te voeren die gevaarlijk zijn, duikt opnieuw op op sociale media. Child Focus waarschuwt tieners om er niet op in te gaan. Dat schrijft VRT NWS.

Enkele jaren geleden dook de ‘Blue whale challenge’ op in ons land. Een uitdaging op sociale media met vijftig opdrachten. Het begint vrij onschuldig met kleine opdrachten zoals een hele dag naar horrorfilms kijken. Maar al snel worden die gevaarlijker, gaan ze gepaard met afpersing en zelfverminking. De challenge zou even van de radar verdwenen zijn, tot nu dus.

Loos dreigement

Child Focus vraagt daarom aan tieners om niet in te gaan op de berichten en wijst erop dat de afpersing ook vaak een loos dreigement is en jongeren dus zeker niet mee moeten doen uit angst.

“Het wordt meestal gebruikt als drukkingsmiddel, zodat je schrik krijgt. Maar eigenlijk is dat vaak niet waar”, zegt Niels Van Paemel van Child Focus aan VRT NWS. “Er zijn ook leuke uitdagingen online, maar als je buikgevoel zegt dat er iets niet klopt, doe het dan gewoon niet. En praat erover met een volwassen persoon die je vertrouwt. Het is erg belangrijk dat je een screenshot neemt van het bericht dat je kreeg. Zo heb je altijd bewijs van wat er is gebeurd. Je kan die persoon ook altijd rapporteren op het sociale media kanaal, of naar de politie stappen.”

Door lto
AANGERADEN