Schilderij van “leerling van Rubens” blijkt toch van grootmeester zelf te zijn, en dat levert eigenaar straks miljoenen winst op

Amper drie jaar geleden kocht een anonieme kunstverzamelaar voor nog geen honderdduizend euro een werk dat toen toegeschreven werd aan een leerling van Rubens.  

Amper drie jaar geleden kocht een anonieme kunstverzamelaar voor nog geen honderdduizend euro een werk dat toen toegeschreven werd aan een leerling van Rubens.  ©  BELGAIMAGE

Van een goede investering gesproken. Amper drie jaar geleden kocht een anonieme kunstverzamelaar voor nog geen honderdduizend euro een werk dat toen toegeschreven werd aan een leerling van Rubens. Maar na een grondige reiniging en research blijkt nu dat de grootmeester zelf het Portret van een Vrouw schilderde. De veilingmeester schat dat het schilderij op 29 juli bijna vier miljoen euro zal opbrengen.

In 1902 werd Portret van een Vrouw nog als een echte Rubens aan het publiek voorgesteld op een tentoonstelling in de befaamde Royal Academy in Londen. Maar het werk verdween tussen de plooien van de geschiedenis toen het na die bewuste expo in privébezit belandde en meer dan een eeuw lang in handen van dezelfde familie bleef.

Het schilderij werd niet in de ideale omstandigheden bewaard, waardoor zelfs de experts de hand van Rubens niet herkenden toen het portret in 2017 op de markt kwam. Ze schreven het werk wel toe aan een leerling van de grootmeester, waardoor het schilderij toch nog 87.000 euro opbracht.

De kunstverzamelaar die het kunstwerk toen kocht, had altijd het gevoel dat hij meer in handen had dan het werk van een assistent. Terecht, zo blijkt nadat hij het schilderij door de kenners van veilinghuis Sotheby’s had laten bestuderen en restaureren. Onder verschillende lagen vuil en vernis vonden zij de bewijzen dat Rubens zelf het portret schilderde.

Tweede opinie

“Het is heel duidelijk te zien dat de kunstenaar nog veranderingen aanbracht tijdens het schilderen. Zo verbreedde hij haar schouders en de contouren van haar jurk”, zegt Andrew Fletcher van Sotheby’s in de Britse media. “Door dergelijke veranderingen zie je vaak het verschil tussen een slaafse kopie en een origineel.” Hij voegt er onmiddellijk aan toe dat het om een zeer majestueus portret gaat. “De vrouw heeft zo’n geweldige aanwezigheid. Ik zie karakter in haar gezicht, ook al poseert ze nogal formeel.”

In januari werd in New York al zo’n vergeten Pieter Paul Rubens verkocht voor 6,44 miljoen euro. De bekendste schilderijen van Rubens die oorspronkelijk tot koninklijke collecties behoorden, hangen in musea in binnen- en buitenland. Maar er zijn naar schatting nog tientallen werken van Rubens in privébezit. Kijk maar eens goed op zolder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten