Politieke crisis in Luikse stad Verviers, lokale PS-afdeling onder voogdij geplaatst

Muriel Targnion  

Muriel Targnion  ©  BELGA

Bron: BELGA

De stad Verviers in de provincie Luik is in de ban van een politieke crisis. Burgemeester Muriel Targnion (PS) en haar schepenen staan lijnrecht tegenover OCMW-voorzitter Hasan Aydin (PS). De ruzie veroorzaakt een breuk in de lokale PS-afdeling en federatie. De nationale PS heeft die intussen onder voogdij geplaatst.

Verviers is een stad met ruim 55.000 inwoners langs de oevers van de Vesder die in het verleden vooral bekend was vanwege de wolindustrie.

In de stad vormt de PS een meerderheid met de MR en de lokale lijst “Nouveau Verviers”. Binnen het college zou het al langer rommelen. Burgemeester en schepenen verwijten OCMW-voorzitter Aydin deloyaal gedrag. De ruzie escaleerde en mondde uit op een motie van wantrouwen tegenover de OCMW-voorzitter. Die stond voor de gemeenteraad van dinsdagavond gepland, maar die bijeenkomst is intussen afgelast.

Het conflict scheurt de lokale PS in twee: zeven PS-verkozenen scharen zich achter burgemeester Targnion, de zes anderen steunen OCMW-voorzitter Aydin. Maandagavond was er een poging om de brokken te lijmen. PS-voorzitter Paul Magnette had twee bemiddelaars gestuurd, maar hun poging bleef zonder resultaat.

Dinsdagmorgen laat de nationale PS weten dat de “union socialiste communale”, ofte de lokale afdeling en de PS-federatie van Verviers onder voogdij worden geplaatst. Drie leden van het nationale PS-partijbureau - Marie-Claire Lambert, André Frédéric en Christophe Collignon - zullen een “verzoeningsmissie” leiden.

LEES OOK

Nu in het nieuws