Iedereen moet wijken voor voetbal op tv: amateurclubs en fans boos om nieuwe matchuren in Jupiler Pro League

Foto: Photo News

Vandaag wordt de kalender voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Wat nu al vaststaat: voortaan beginnen er in de Jupiler Pro League ook matchen op zaterdag om 16.15 uur én op zondag om 13.30 uur, 16 uur en 20.45 uur. Dat zet kwaad bloed bij de amateurclubs, maar ook bij veel fans. Een ritje als wielertoerist, een jeugdwedstrijd of een provinciaal duel...Het valt steeds moeilijker te combineren met profvoetbal.

LEES OOK. Nieuwe uren voor de aftrap: zondag voetbal vanaf 13u30 in 1A, zaterdag nog maar drie wedstrijden

Uw vrouw zal content zijn. Wie wil, kan vanaf dit seizoen een heel weekend in de zetel hangen en elke wedstrijd van de Jupiler Pro League integraal bekijken. Van vrijdag- tot zondagavond. Nu Eleven de tv-rechten heeft gekocht, mogen er geen matchen nog overlappen.

Dat betekent dat er vanaf nu ook wekelijks op zaterdag- en zondagmiddag wordt gevoetbald. Een poll op de website van deze krant geeft echter aan dat 61 procent van de fans dat een slecht idee vindt. Zoals de vele wielertoeristen, die op zaterdagmiddag een ritje maken om daarna een duel van hun favoriete ploeg mee te pikken. Dat is nu voorbij als hun team al om 16.15 uur speelt. Of de vele ouders die op zaterdagmiddag naar hun sportende kinderen gaan kijken. Moeilijk combineerbaar. “Het is niet eenvoudig”, zegt Filip Raes, voorzitter van de supportersfederatie van AA Gent. “Je kunt nooit voor iedereen goed doen. Op tv krijg je nu wel meer aanbod , maar wat dan met andere hobby’s en bezigheden?”

Bij het amateurvoetbal is de woede nog een pak groter. De hele zondagmiddag zijn er voortaan matchen in 1A, maar dan spelen ook alle provinciale ploegen. Die gaan minder volk lokken en de clubs hadden het financieel al erg hard te verduren tijdens de coronacrisis. “Dit is een harde klap voor het amateurvoetbal”, zegt Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen. “Die aftrapuren zijn ongelofelijk. Veel amateur- en jeugdspelers zullen ontgoocheld zijn. Vorig jaar schreven we nochtans een open brief om in het belang van het Belgisch voetbal rekening te houden met de amateurclubs, maar de solidariteitsgedachte telt blijkbaar niet. Het wordt tijd dat we op onze strepen staan. Aan die tijdsloten valt niets meer te doen, maar hier moet een financiële geste tegenoverstaan.”

Evenepoel in de Giro

Al kunnen ook de profclubs nog schrikken. Na de coronacrisis is het najaar volgestouwd met belangrijke wielerwedstrijden: de Tour, de Giro, de klassiekers...Wat als Remco Evenepoel net dan schittert? Dan zal er misschien wel publiek toegelaten zijn in de stadions, maar krijgen clubs als Oostende en Zulte Waregem hun tribunes dan nog vol?

De voetbalfans vinden het meest wraakroepend dat de match op zondagavond nu pas om 20.45 uur wordt afgetrapt in plaats van om 20 uur. “Nóg later”, zegt Filip Raes. “De volgende dag moeten de mensen werken en de kinderen naar school. Vaak is dat ook maar een wedstrijd tegen een subtopper of een staartploeg. Het enthousiasme daarvoor zal alleen maar slinken.”

Door David Van den Broeck en Jurgen Geril
AANGERADEN