President Bolsonaro test positief op corona: “Ik voel me prima”

Bron © CNN, Bloomberg

Foto: REUTERS

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (65) heeft positief getest op corona. Dat maakte hij zelf bekend in een interview met CNN. De president voegde er wel aan toe dat hij zich prima voelt. Bolsonaro minimaliseerde het virus de voorbije maanden herhaaldelijk en wisselde twee keer van minister van Volksgezondheid.

Brazilië moet met 1,6 miljoen coronagevallen alleen nog de Verenigde Staten laten voorgaan in de statistieken van landen met de meeste besmettingen. Er vielen ook al bijna 65.000 doden, al zijn die cijfers volgens experts zelfs nog een onderschatting.

Maar president Bolsonaro leek niet van plan om daar veel aan te veranderen. Zo noemde hij het coronavirus in het verleden veelvuldig “een licht griepje” en weigerde hij halsstarrig om maatregelen te nemen omdat die een te grote impact op de economie zouden hebben. Brazilië is ondertussen al toe aan zijn derde minister van Gezondheid sinds de coronacrisis uitbrak. Twee keer nam de minister ontslag omdat hij wel strengere maatregelen wilden nemen. Nu zit een hoge legerofficier op die stoel, en hij voert wel het beleid dat de president wil.

Bolsonaro droeg op openbare optredens zelden een masker en wandelde mee in betogingen tegen de veiligheidsmaatregelen. Hij schudde ook geregeld de hand van andere hoogwaardigheidsbekleders.

Koorts

Nu blijkt Bolsonaro dus zelf besmet. Afgelopen weekend was hij nog met een van zijn zoons en ministers bij een diner in de Amerikaanse ambassade ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag, en hij vloog ook naar Santa Catarina om poolshoogte te nemen nadat die staat was geteisterd door zware stormen.

Volgens berichten in de media vertoonde het staatshoofd eerder al de kenmerkende symptomen: hij had koorts en pijn in het lichaam. Op maandag droeg hij, in tegenstelling tot zijn gewoonte, een masker en adviseerde hij een medewerker om niet te dicht bij hem te komen.

“Ik voel mij prima”, zei Bolsonaro in een interview met CNN nadat hij de resultaten van zijn test had bekendgemaakt. Hij vertelde ook dat hij hydroxichloroquine gebruikt en dat het volgens hem “heel effectief” is. Wetenschappers besloten nochtans eerder dat het malariamedicijn allesbehalve effectief is en zelfs gevaarlijk kan zijn.

De laatste tijd bepleit Bolsonaro een snelle heropening van de economie van zijn land en inmiddels worden de beperkingen op veel plaatsen al versoepeld. In de miljoenenstad Rio de Janeiro zijn restaurants en bars alweer open en gaan veel mensen weer naar de promenade op Copacabana.

Door nba,kba
Meest recent