Revolutie in de cross? “Dat startgelden zouden verdwijnen, was al langer duidelijk” (tot ongenoegen van Eli Iserbyt)

Bron © Wielerflits

Foto: Photo News

Er lijkt een revolutie op til in het veldrijden. Concreet: de startgelden zouden op termijn verdwijnen ten voordele van hoger prijzengeld. Dat stellen Flanders Classics en Golazo aan Wielerflits.

De twee grootste namen in de cross zijn op zoek naar manieren om de kosten voor organisatoren naar beneden te halen. Volgens Wielerflits is ook Belgian Cycling bij dat plan betrokken. Het prijzengeld optrekken en startgelden afschaffen, is één piste. De top vijftien van de wereldranglijst een vaste onkostenvergoeding geven ook. Zowel bij de mannen als de vrouwen. En elke organisator zou een vast bedrag mogen besteden bovenop die onkosten aan de top vijftien.

Dat alles zou een kostendaling tot zo’n 30 procent met zich mee kunnen brengen. “We streven naar transparantie, maar daarvoor is het nu nog te vroeg”, aldus Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics. “Er is nood aan een fundamentele verandering van het systeem. Het is sowieso professioneler om te vergoeden naargelang prestaties en UCI-ranking in plaats van af te gaan op het gevoel hoeveel een renner waard is. Tezelfdertijd wordt het leefbaarder voor de organisatoren, die toch nog hun vrijheid behouden omdat ze een bepaald bedrag vrij kunnen besteden.”

#fail

“Dat de startgelden vroeg of laat zouden verdwijnen, was al langer duidelijk”, reageerde Erwin Vervecken van Golazo kort bij Wielerflits, waarop Eli Iserbyt meteen fel reageerde.

“Laat ons eerst en vooral de beloofde transparantie gebruiken om te overleggen en te communiceren met de renners/rensters/teams zelf”, klonk het op Twitter. “Onnodige commotie creëren en reacties uitlokken is het laatste wat de sport in deze tijd nodig heeft!”

Iserbyt voegde er ook nog fijntjes de hastag “fail” aan toe.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN