Reacties op kalender Jupiler Pro League lopen uiteen: van “loodzwaar begin” tot “spijtig van Club Brugge”

Foto: Photo News

‘The stage is set’. Woensdagmiddag maakte de Pro League de kalender voor het nieuwe voetbalseizoen bekend. Club Brugge - Charleroi is op zaterdag 8 augustus de opener. Dat lokte uiteraard bij alle clubs een reactie uit.

LEES OOK. De kalender is bekend: Club Brugge en Charleroi openen nieuw voetbalseizoen, clash met Anderlecht op 7de speeldag

Kalendermanager Nils Van Brantegem gaf aan dat de puzzel om de wedstrijd in te plannen elk jaar lastiger en lastiger wordt. Hij diende met zijn team rekening te houden met liefst 198 restricties. Het was echter onmogelijk voor iedereen goed te doen.

“Elk team vroeg om in augustus niet tegen Club Brugge of Anderlecht te moeten spelen”, aldus Van Brantegem. “Daar hebben we teams moeten teleurstellen.” De kalendermanager gaf ook mee dat er op 26 en 27 december opnieuw kerstvoetbal is in de Jupiler Pro League. In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen worden op de voorlaatste speeldag niet meer alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip afgewerkt. Dit blijft wel het geval voor de slotspeeldag.

Roel Vaeyens (Club Brugge): “Pittig begin”

Landskampioen Club Brugge speelt de openingswedstrijd van de competitie op 8 augustus tegen Charleroi. “Een pittig begin”, zegt sportief directeur Roel Vaeyens. “Want de week ervoor spelen we de bekerfinale en de week daarna gaan we op verplaatsing bij KV Mechelen. Maar ook de maand september is zwaar. Dan spelen we tegen Antwerp, Anderlecht en Gent.” Het leidde Vaeyens tot een steek naar kalendermaker Nils Van Branteghem. “Het lijkt wel alsof je ons toch nog graag Play-off 1 wil laten spelen”, zei hij met een kwinkslag.

Op zich heeft Vaeyens geen probleem met het pittige begin. “Door de bekerfinale gaat iedereen scherp en klaar moeten zijn bij het begin van het seizoen. En de jongens zullen ook klaar zijn. Er is veel honger in de groep om de bekerfinale te winnen.”

Een voordeel van een zwaar begin is dat het dan in oktober en november rustiger zou worden. Dan staan onder meer wedstrijden tegen Cercle, Kortrijk, Eupen en STVV op het programma. Net wanneer Club Brugge aantreedt in de groepsfase van de Champions League.

“Maar de ervaring leert dat ook die wedstrijden felbevochten zullen. Er zijn geen eenvoudige wedstrijden meer in de Belgische competitie. Een verre verplaatsing in de Champions League zal zeker een impact hebben op onze competitiematchen.”

Patrick Lips (AA Gent): “Eupen in de sneeuw”

Patrick Lips, directeur communicatie van de Buffalo’s, moest glimlachen toen hij zag tegen welke ploeg de Buffalo’s met Tweede Kerst moeten spelen. Een verplaatsing naar Eupen. “Ik had het wel gedacht want wij spelen altijd tegen Eupen in de winter. Het wordt misschien een witte Tweede Kerst voor ons.”

Op de openingsspeeldag moet Gent al meteen op bezoek bij de Bosuil. “Meteen een zware wedstrijd, maar van de andere kant zal het stadion niet vol zijn. En dat lijkt wel een voordeel, want het Antwerps publiek heeft toch een reputatie.”

De tweede thuiswedstrijd, op 30 augustus, komt Anderlecht op bezoek. Ook die zal vermoedelijk in een (gedeeltelijk) gesloten stadion wordt gespeeld. “Daarna hebben we twee uitmatchen. Die vallen net voor en na onze eerste Europese kwalificatiewedstrijd. De loting daarvoor moet nog gebeuren. Indien die ook op verplaatsing is, zullen we wel een zware maand september kennen”, besluit Lips.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit betaalt u voor Belgisch voetbal op Eleven Sports, dat uitpakt met een mobiele studio voor “XXL-wedstrijden”

Erik Gerits (KRC Genk): “Liever anders gezien”

“Dit had toch beter gekund. In de maand augustus hebben we twee topmatchen in ons stadion, tegen Antwerp en Standard. Standard was één van de tegenstanders die we absoluut wilden vermijden. Dat zijn toch wedstrijden die wat publiek kunnen trekken maar dat zal nu beperkt zijn. We hadden het liever anders gezien”, aldus algemeen directeur Erik Gerits. “We gooien niemand ene steen want iedereen moet zijn werk doen. Maar blij zijn we hier niet mee.”

Reacties op kalender Jupiler Pro League lopen uiteen: van “loodzwaar begin” tot “spijtig van Club Brugge”
Foto: Photo News

Frank Lagast (KV Mechelen): “Spijtig van Club”

“We beginnen goed met een wedstrijd op Zulte Waregem. Dat was vorig seizoen ook zo en we gingen daar meteen winnen. Dat zien we dus graag gebeuren. Minder aangenaam is dat we de tweede wedstrijd thuis tegen Club Brugge spelen. Ik vind dat heel spijtig voor onze supporters die er dan niet allemaal kunnen bij zijn”, stelt algemeen directeur Frank Lagast. “Hoeveel wel? Dat is niet duidelijk. De Pro League zal pas op 25 juli hun aanbevelingen bekend maken. In augustus zal het weer anders zijn dan in september. 12.000 abonnees die mogelijk geen wedstrijd tegen Club Brugge zien. Dat is spijtig.”

Miguel De Ruyck (Zulte Waregem): “Start met topwedstrijd”

“Net als vorig jaar tegen KV Mechelen beginnen, dat is eigenlijk al een topwedstrijd. Daarna naar Cercle Brugge. We moeten ons stadion zo vol mogelijk proberen te krijgen. De abonnementenverkoop loopt op dit moment goed. Het is nu wachten op de Pro League om te weten hoeveel mensen er mogen komen”, klinkt het bij commercieel directeur Miguel De Ruyck.

Reacties op kalender Jupiler Pro League lopen uiteen: van “loodzwaar begin” tot “spijtig van Club Brugge”
Foto: Photo News

Sven Jaques (Antwerp): “Loodzwaar begin”

“Het begin is echt wel loodzwaar”, aldus algemeen directeur Sven Jaques. “Gent thuis, Genk uit, Charleroi thuis en ook nog naar Club Brugge in de eerste vijf wedstrijden. Dan zullen we al meteen weten waar we staan. Vergeet ook niet dat we in die periode, als we de beker niet winnen, ook nog twee Europese wedstrijden in de voorronde hebben. En voor de competitie nog eens een bekerfinale. Dat zijn acht topmatchen in augustus alleen al. Dat is gigantisch zwaar. Maar we zullen klaar zijn. De versterkingen die we nodig hebben, willen we er dan graag bij.”

Walter Damen (Beerschot): “Speeldag 13 symbolisch heel mooi”

Voor Beerschot is het nog onduidelijk in welke reeks het volgend seizoen zal uitkomen, maar op het Kiel zijn ze wel tevreden met de potentiële seizoensstart in 1A. “We hadden expliciet gevraagd om in de eerste vijf wedstrijden geen ploeg uit de G5 te ontvangen in het Olympisch Stadion”, vertelt bestuurslid Walter damen. “Die wens zien we ingewilligd, dus kunnen we niet anders dan tevreden zijn. Dat we op de dertiende speeldag mogelijk naar Antwerp moeten, is symbolisch dan weer heel mooi.”

De openingswedstrijd op het veld van Moeskroen, nota bene op een maandagavond, oogt niet echt aantrekkelijk, maar dat stoort Damen niet. “Als je zeven jaar geleden in eerste provinciale speelde en nu kan opklimmen naar 1A, dan is iedere wedstrijd er eentje om naar uit te kijken. We hadden liever eerst thuis gespeeld, maar een uitwedstrijd op Moeskroen is in de huidige situatie beter dan een thuiswedstrijd tegen Club Brugge waarbij we nog niet weten hoeveel supporters we mogen ontvangen.”

Bij een scenario waarin Beerschot in 1B uitkomt, start het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Seraing. “In 1B zijn er sowieso relatief weinig topwedstrijden”, beseft Damen. “Daar kan het opnieuw een seizoen worden waarin iedereen aan elkaar gewaagd is. Ik ben alvast blij met de beslissing rond de barragematchen. Het uitzicht op een extra stijger is een enorme vooruitgang voor deze competitie.”

Marc Vanmaele (Cercle): “Zware dobber”

Net als vorig jaar opent Cercle Brugge met een match tegen Standard. Toen verloor groen-zwart thuis, nu mag het meteen naar Sclessin. “Altijd een leuke maar natuurlijk ook moeilijke partij”, aldus algemeen coördinator Marc Vanmaele. “Eén week later spelen we thuis tegen Zulte Waregem en hopelijk kunnen we dan al wat volk plaatsen. De abonnementenverkoop verloopt sinds de aanstelling van onze nieuwe trainer Paul Clement als een trein. Dat we op derde speeldag op maandagavond naar Sint-Truiden moeten voor een match om 20.45 uur vind ik wel bizar. Ik blijf dit een rare avond vinden, maar soit.”

Cercle wilde de eerste drie speeldagen Club, Anderlecht en Antwerp vermijden. Op de vierde speeldag komt Antwerp op bezoek. “Daar kunnen we ook mee leven”, aldus Vanmaele. “Na de onderbreking is er een nieuwe derby tegen Kortrijk en dan komt Anderlecht op bezoek. De eerste zes wedstrijden zitten er dus drie kleppers bij, publicitair is dit interessant maar sportief worden dit wel zware dobbers. We zullen ons echter wapenen en klaar zijn om beter te doen dan de jongste jaren.”

Frank Dierckens (KV Oostende): “Snel punten sprokkelen”

Bij KV Oostende is men tevreden met de kalender. Dat alle abonnees straks coronaproof in het stadion kunnen zitten, geeft alvast een positief perspectief. “Een openingswedstrijd tegen Genk is altijd mooi. Zeker omdat we normaal gezien fans zullen kunnen ontvangen”, reageert voorzitter Frank Dierckens. “Ik ben wel blij dat we Club Brugge of Gent tijdens die eerste speeldagen vermeden hebben. Dat ging ons toch wat inkomsten gekost hebben. Sportief weten we niet goed wat we moeten verwachten: voor ons, maar ook voor andere ploegen is zo’n nieuwe competitie een stap in het bekende. Maar we blijven positief: hopelijk kunnen we snel punten sprokkelen. Kijk maar naar wat we vorig jaar op de openingsspeeldag op Anderlecht hebben gedaan.”

Geen ‘Spiel des Jahres’ voor Eupense fans

Eupen ontvangt Standard op speeldag twee en ziet zo zijn ‘Spiel des Jahres’ in het water vallen. Het bezoek van de Luikse buren was vorig seizoen de enige wedstrijd die meer dan 6.000 toeschouwers (7.463) naar het Kehrwegstadion lokte.

Algemeen directeur Christoph Henkel betreurt het vroege inplannen van de Oost-Belgische derby maar heeft begrip gezien de uitzonderlijke omstandigheden. “Natuurlijk vinden we het jammer dat we onze match van het jaar voor slechts enkele toeschouwers kunnen spelen, maar we zijn ons bewust van de moeilijkheden die gepaard gingen met het opstellen van de kalender. Uiteindelijk is het toch de vreugde om het vooruitzicht opnieuw wedstrijden te kunnen spelen die overheerst.”

Bij OHL gaan ze niet verder in op de kalender: “De datum en het tijdstip van de belangrijkste wedstrijd kenden we al. Dit maakt voor ons dus net iets minder uit op dit moment. We gaan dus geen officiële reactie geven.”

Van Branteghem: “Teams moeten teleurstellen”

Kalendermanager Nils Van Brantegem gaf aan dat de puzzel om de wedstrijd in te plannen elk jaar lastiger en lastiger wordt. Hij diende met zijn team rekening te houden met liefst 198 restricties. Het was echter onmogelijk voor iedereen goed te doen. “Elk team vroeg om in augustus niet tegen Club Brugge of Anderlecht te moeten spelen”, aldus Van Brantegem. “Daar hebben we teams moeten teleurstellen.” De kalendermanager gaf ook mee dat er op 26 en 27 december opnieuw kerstvoetbal is in de Jupiler Pro League. In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen worden op de voorlaatste speeldag niet meer alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip afgewerkt. Dit blijft wel het geval voor de slotspeeldag.

Door vtvn, bla, lvdw, jve, kvu, thst, mah, belga
AANGERADEN