Chemiereus Ineos neemt site van BP naast E313 in Geel over

De site van BP naast de E313 in Geel. Links bovenaan staan de installaties die Ineos in 2005 al overnam. Foto: BP

Geel -

De Britse chemiereus neemt bijna alle petrochemische activiteiten van oliemaatschappij BP over. In ons land gaat het om de site van BP in Geel, een van de grootste productiesites voor paraxyleen ter wereld.

Met de overname zijn vijftien vestigingen van BP wereldwijd gemoeid, goed voor 1.700 werknemers. Ineos betaalt daar vijf miljard dollar (4,4 miljard euro) voor. Met de BP-plant naast de E313 in Geel bevindt zich daarvan ook één site in ons land.

Ook de zowat 380 werknemers in Geel maken zo mee de overstap naar Ineos. Dat is voor hen geen onbekend bedrijf, want Ineos nam in 2005 al een deel van de installaties van BP over en is zo al vijftien jaar een directe buur.

BP heeft in Geel een van de grootste petrochemische productiesites voor paraxyleen ter wereld, een basisgrondstof voor PTA of gezuiverd tereftaalzuur. Ook dat PTA produceert BP er zelf. Dat is een basisproduct voor polyester (PET), waarvan dan weer petflessen en fleecetruien worden vervaardigd.

Wat de overname concreet voor de Kempense vestiging betekent, wordt vermoedelijk pas eind deze maand duidelijk. “Het goede nieuws is alvast dat alles bestendigd wordt”, klinkt het bij BP in Geel. “Dit is een goede overnemer, die een mooi groeipotentieel kan aanbieden.”

Door Hans Otten
AANGERADEN