Hoe bescherm ik mijn kamerplanten tegen de zon?

Foto: HOLLANDSE HOOGTE / ANNEMIEK MOMMERS

Hoe houd ik mijn slaapkamer koel? Welke dieren kunnen het slechtst tegen de warmte? Hoeveel water moet ik dagelijks drinken? Wij laten de vragen van onze lezers beantwoorden door een expert. Vandaag: hoe bescherm ik mijn kamerplanten tegen de zon?

“Geef je planten altijd ’s morgens water”, zegt Nele Ghyselen van de Gentse plantenwinkel Little Green Stories. “Benevel ze als de lucht te droog is, anders drogen de bladeren uit. Om de luchtvochtigheid te verhogen, zet je de planten bij elkaar.”

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te controleren of ze genoeg water hebben. “Tijdens een hittegolf moet je ze meer water geven, maar ook weer niet te veel. Dat controleer je niet door enkel aan de bovenkant van de aarde te voelen. Is de eerste vijf centimeter droog, dan nog kan het namelijk zijn dat de plant genoeg water heeft. Controleer daarom ook altijd de onderkant. Is de plant te groot of te zwaar om op te tillen? Leer dan die plant beter kennen en controleer het gewicht ervan regelmatig, ook zo kun je achterhalen of de plant water genoeg heeft.”

Nog een ultieme tip: vul een schaaltje met steentjes, zet dat onder water en zet je bloempot met plant daarop. “Zo zorg je ervoor dat de wortels niet constant in het water staan en daardoor gaan rotten. Dankzij het schaaltje en de steentjes verdampt het water ook geleidelijk.”

Door lla
AANGERADEN