Zijn er ook lekkere wijnen in een doos of is een fles altijd beter? Alain Bloeykens geeft antwoord

“Is het mogelijk dat je hoofdpijn krijgt na het drinken van rode wijn, maar niet bij witte wijn?”, vraagt een lezer zich af. Onze expert Alain Bloeykens antwoordt.

Of er lekkere wijnen in een doos zijn? Ja, en je kan ze in dit artikel ontdekken. Een enorm verschil met pakweg 15 jaar geleden toen we voor het eerst de bag-in-box-test deden. De titel luidde toen “wijn voor alcoholisten”.

Vandaag hebben ook kleinere wijndomeinen ontdekt – die tot voor kort enkel hun wijn in fles bottelden – dat de bag-in-box best lucratief is. Deze wijnbouwers bottelen voortaan hun wijn in flessen en in dozen. De kwaliteit is er dus razendsnel op vooruitgegaan. Toegegeven, er schuilt nog veel kaf tussen het koren.

Daarom toch nog even deze stelregels meegeven:

• Kies voor de jongste jaargang die op het schap staat: 2019 voor wit en rosé, 2018 voor rood (hoewel er ook al 2019 verkrijgbaar is). Waarom? Omdat deze wijnen het moeten hebben van hun aromatische spankracht én frisheid. Concreet: veel geur en smaak, vaak primaire aroma’s (vers geplukt fruit), net als voldoende zuren die de wijn levendig houden. En een jaartje verschil maakt een groot verschil.

• Geen jaargang te zien op de doos? Jammer. Maar kijk dan naar de afvuldatum. Ook hier is ons credo: hoe recenter, hoe beter.

• Weet dat bij een geopende box na twee tot drie weken het vet écht wel van de soep is: ze zal niet slecht worden, maar wel beduidend minder aroma’s bevatten.

Door lla
AANGERADEN