Tientallen asielzoekers dwingen via rechter opvang af

Foto: BELGAONTHESPOT

Fedasil is de voorbije weken al tientallen keren veroordeeld tot het opvangen van asielzoekers. Sinds 26 juni gaat het om minstens 20 vonnissen.

Toen de lockdown half maart inging, sloot ook het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asielzoekers, de deuren. Van de ene dag op de andere konden asielzoekers geen asiel meer vragen. Na enkele weken kwam minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) met een “alternatieve en tijdelijke oplossing die rekening houdt met de uitzonderlijke omstandigheden”.

Sindsdien moeten kandidaat-asielzoekers zich eerst online aanmelden voor een afspraak. Pas als de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) hen uitnodigt om hun asielaanvraag te registreren, kunnen ze bij Fedasil opvang krijgen. Dat duurt soms weken. Wie geluk heeft, vindt tijdelijk onderdak in de daklozenopvang, maar veel asielzoekers staan op straat.

De voorbije weken dienden velen van hen, met de hulp van een advocaat, bij de arbeidsrechtbank een eenzijdig verzoekschrift in om hun recht op opvang af te dwingen. De opvangwet zegt namelijk dat een asielzoeker opvang moet krijgen zodra hij kenbaar maakt dat hij asiel wil vragen. Dat leidde de jongste weken tot tientallen vonnissen waarin Fedasil werd veroordeeld om onmiddellijk opvang te verlenen. Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn nog meer vonnissen in aantocht.

Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) voert Fedasil alle veroordelingen uit.

Door dey
AANGERADEN