Belgisch bedrijf leert Saudische soldaten op militaire campus in Frankrijk hoe ze wapens moeten gebruiken

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: EPA-EFE

Het Luikse bedrijf John Cockerill leidt op een campus in Frankrijk soldaten van Saudi-Arabië op. Dat meldt L’Echo. Volgens Amnesty International leren de militairen er onder meer wapens te gebruiken die worden gebruikt in de oorlog in Jemen. John Cockerill ontkent alle betrokkenheid bij het conflict.

Het gaat om een militaire opleidingscampus die John Cockerill twee jaar geleden opende in Commercy, in het noordoosten van Frankrijk. Behalve dat het centrum momenteel door Saudi-Arabië wordt gebruikt om zijn militairen op te leiden, klaagt Amnesty ook de rol van Gérard Longuet aan, een voormalige Franse minister van Defensie onder president Nicolas Sarkozy. Longuet zou nauwe banden hebben met Bernard Serin, de voorzitter van John Cockerill, en zou de toegang van het bedrijf tot de site in Commercy hebben vergemakkelijkt. De voormalige minister en huidige senator zetelt ook in de raad van bestuur van het Luikse bedrijf.

John Cockerill wilde in een reactie aan L’Echo niet ingaan op de beschuldigingen. De groep benadrukt wel dat ze de wetgeving strikt opvolgt en betwist dat haar wapensystemen worden gebruikt in het conflict in Jemen.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent