Ook Hoge Gezondheidsraad pleit nu: “Maak mondmaskers in winkels verplicht”

Themabeeld 

Themabeeld ©  Belga

Ook de Hoge Gezondheidsraad beveelt nu een verplichting van het dragen van mondmaskers in supermarkten en andere winkels aan. De Nationale Veiligheidsraad besliste twee weken geleden nochtans anders, ook al waren de virologen het daar niet helemaal mee eens.

jvh

“Gezien de wetenschappelijke gegevens betreffende het nut van het dragen van een masker en de noodsituatie inzake de volksgezondheid beveelt het College van de Hoge Gezondheidsraad aan het dragen van een masker verplicht te stellen in winkels”, schrijft de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, in een persbericht. “Dit om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren.”

Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad op 24 juni werd nochtans beslist om die verplichting niet in te voeren, hoewel de virologen en gezondheidsexperts van de GEES (de experts die de regering adviseren over de exitstrategie, nvdr.) daarom hadden gevraagd.

LEES OOK. Waarom we toch geen mondmasker in de winkel moeten dragen: medische experts waren voor, gouverneur en ex-postbaas niet (+)

Maar aangezien de GEES geen gezamenlijk advies kon formuleren, kwam het niet tot een verplichting maar slechts om een “sterke aanbeveling”. Die beslissing werd door velen op onbegrip onthaald, en de discussie krijgt nieuwe brandstof nu ook de gezaghebbende Hoge Gezondheidraad zich pro verplichting uitspreekt.

COMMENTAAR. “Wie een beetje nadenkt, had mondmaskers verplicht. Als pasmunt voor de verregaande nieuwe vrijheid” (+)

“Een belangrijk deel van onze bevolking loopt een hoog risico op zware ziekte, invaliditeit of overlijden na het virus opgelopen te hebben”, schrijft het orgaan als verklaring voor haar advies. “Bovendien is het eveneens aangewezen de bevolking te beschermen tegen het soms onaangepast gedrag van sommige personen die weinig bekommerd zijn om hun eigen bescherming en die van anderen.”

LEES OOK. Wij gingen winkelen in Deinze: zonder mondmasker binnen, aan de draaideur al van gedachte veranderd (+)

De Hoge Gezondheidsraad benadrukt dat het dragen van een mondmasker de verspreiding van druppeltjes vermindert. “Dit beschermt dus de anderen en draagt bij tot de bescherming van zichzelf voor zover dat het masker gemanipuleerd, gebruikt en verwijderd wordt op een adequate wijze”, luidt het. “Het dragen van een masker herinnert de drager en zijn omgeving er ook aan dat het virus niet verdwenen is.”

Oproep van Groen

Fractieleider Kristof Calvo (Groen) zal premier Wilmès in het parlement oproepen om het advies ter harte te nemen. “Als Groen zijn wij er voorstander van om de adviezen van de experten te volgen. Dat is een kwestie van zorg dragen voor elkaar en een tweede coronagolf te vermijden. Corona is al lang geen onbekende meer, en toch zijn er nog veel onduidelijkheden en problemen. Dat kan echt niet. Wij willen meer proactiviteit en meer samenwerking. We zijn vandaag niet klaar voor een eventuele tweede golf en dat is eigenlijk onaanvaardbaar. We moeten alles in het werk stellen om slachtoffers te vermijden en een tweede lockdown te voorkomen.”

bekijk ook

Daarom verplicht de Nationale Veiligheidsraad geen mondmaskers in winkels

WHO: “Iedereen moet altijd een mondmasker op zak hebben”

Zo maak je mondmaskers uit een T-shirt

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten