Vakbonden FNG: “Zonder antwoorden is sociale vrede in gevaar”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Photo News

De vakbonden bij modegroep FNG eisen dat de nieuwe CEO, voormalig VRT-topman Paul Lembrechts, snel antwoorden geeft op een reeks vragen. “Anders kan de sociale vrede niet meer gegarandeerd worden”, zeggen de bonden donderdag in gemeenschappelijk front.

De vakbonden vragen onder meer dat Lembrechts tegen vrijdagavond “een concreet voorstel van sociaal overleg bezorgt voor alle FNG-werknemers”. Dat moet als prioriteit de werkdruk bevatten. Daarnaast eisen ze ook bewijs dat oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke ontslag hebben genomen uit al hun bestuursmandaten.

LEES OOK. “Dit is een zombieholding”: Waarom bedrijfstopper als Paul Lembrechts nodig is om groep boven Brantano weer naar rustig vaarwater te sturen (+)

Tegen maandagochtend moeten de werknemers “ondubbelzinnige toelichtingen over de financiële situatie en de status van de bestellingen voor de wintercollecties” krijgen, en tegen woensdag 22 juli moeten de toekomstplannen op tafel liggen, vinden de vakbonden nog.

“We beseffen heel goed dat de ravage bij FNG uw schuld niet is”, richten de bonden zich in een persbericht tot Lembrechts, maar “sinds maandag is het uw verantwoordelijkheid om het puin te ruimen”. De werknemer willen antwoorden, omdat ze volgens de bonden op hun tandvlees zitten. “Vage beloftes en sussende woorden volstaan al lang niet meer. Ze verwachten concrete oplossingen en resultaten.”

Financiële moeilijkheden

De modegroep FNG, moeder van ketens als Brantano en Fred & Ginger, zit in financiële moeilijkheden. Drie vennootschappen - FNG International, Brantano en Market Retail Belgium - kregen woensdag bescherming tegen schuldeisers. Er staan bij de groep ook 287 jobs op de helling, een kwart van het totale personeelsbestand.

Beurswaakhond FSMA voert een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie onder het vorige management, en maakte dat ook al over aan de gerechtelijke autoriteiten. FNG kondigde afgelopen weekend aan dat Paul Lembrechts CEO ad interim werd van de modegroep.

Door jvh
AANGERADEN