Experts waarschuwen: “Temperatuur kan komende jaren al anderhalve graad stijgen”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

De gemiddelde temperatuur wereldwijd kan tijdens een van de volgende jaren al meer dan anderhalve graad boven het niveau van het tijdperk 1850-1900 klimmen. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie gemeld.

De mogelijkheid dat de gemiddelde jaartemperatuur tussen 2020 en 2024 die waarde bereikt, ligt volgens de organisatie op twintig procent. Er is zeventig procent kans dat de gemiddelde temperatuur minstens een maand binnen deze termijn met anderhalve graad hoger ligt.

De WMO voorspelt vooral voor het Noordpoolgebied drastische gevolgen. Die regio kan dit jaar al met meer dan het dubbele van het wereldgemiddelde opwarmen.

De gemiddelde jaartemperatuur zal volgens de WMO de komende jaren zeker een graad hoger liggen dan tijdens wat de organisatie het voor-industriële tijdperk noemt, de periode 1850-1900. De jaren 2015-2019 waren alvast de tot dusver warmste. In het Klimaatakkoord van Parijs namen de landen zich voor om de wereldwijde temperatuur deze eeuw onder een stijging met twee graden te houden en te streven naar een stijging van anderhalve graad.

Door jvh
AANGERADEN