Hoe krijgen rode wijn, witte wijn en rosé hun kleur? Alain Bloeykens legt het je haarfijn uit

En of een glaasje wijn als aperitief of bij het eten kan smaken! Onze wijnspecialist Alain Bloeykens legt uit wat het verschil is tussen witte wijn, rode wijn en rosé en helpt in één moeite door ook enkele fabeltjes de wereld uit.

Nee, roséwijn wordt niet gemaakt door witte en rode wijn met elkaar te mengen. Het is een hardnekkige mythe die Alain Bloeykens maar wat graag de wereld uit helpt. Maar hoe wordt rosé dan wel gemaakt? De drank die bij ons zeer sterk in opmars is wordt net als rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Enkel het proces van het weken is korter dan bij de rode variant. Binnen de 24 uur worden de druivenschillen uit het verse perssap gehaald om te voorkomen dat de wijn te donker kleurt.

Voor witte wijn worden niet automatisch witte druiven gebruikt, zoals velen verkeerdelijk denken. Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Het is immers de druivenschil die voor de kleur zorgt. Voor het maken van witte wijn worden de schillen dus uit het perssap verwijderd. Ook als er witte druiven in het spel zijn, worden die schillen uit het sap gevist.

Voor het maken van rode wijn worden altijd blauwe druiven ingezet. Het verschil met de vorige varianten is dat voor rode wijn echt alles van de druiven wordt gebruikt: niet alleen het sap, maar ook de schillen, stelen en pitten. Hoe roder de wijn, hoe langer de schil in het perssap heeft gelegen. Hoe donkerder de rode kleur van de wjin, hoe scherper de smaak.

 

bekijk ook

 

Hoe open ik een fles wijn en schenk ik een glas in?

Door NDM
AANGERADEN