We kopen nog snel tweedehandswagen om mee op vakantie te gaan

Nu mensen niet massaal met het vliegtuig op vakantie gaan, kopen velen nog snel een recente tweedehandswagen om mee op reis te gaan. Uit cijfers van sectorfederatie Traxio blijkt dat de verkoop in juni met bijna 22 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De snelle leveringstermijn en interessantere voorwaarden, zijn de belangrijkste reden.

De autoverkoop heeft harde tijden beleefd tijdens de verplichte sluiting en garages en toonzalen. In april zakte de verkoop van nieuwe wagens zelfs met 90 procent. Intussen is er een zeker herstel aan de gang. Uit cijfers van Febiac blijkt dat er in juni 49.141 nieuwe wagens verkocht zo’n 1.000 minder dan in juni 2019. De meeste merken spreken dan ook over een goede maand juni. Toch voorspelt sectorfederatie Traxio voor dit jaar een verlies van 20 procent.

Wat zich wel spectaculair heeft hersteld, is de markt van de tweedehandswagens. In april bereikte die een dieptepunt. De verkoop zakte met 81 procent. Maar in juni werden plots weer 71.093 auto’s ingeschreven, een stijging zelfs met net geen 22 procent in vergelijking met juni 2019. Volvo Selekt spreekt zelfs van een stijging met 35 procent. Bij Cardoen is dat zelfs bijna 60 procent, volgens Ivo Willems.

“Dat heeft voor het grootste stuk te maken met de vakantie. Veel mensen hebben hun vliegvakantie laten varen door Covid-19 en kiezen voor een autovakantie. Door voor een jonge tweedehandswagen te kiezen om mee op reis te gaan, sparen ze niet alleen geld uit in deze onzekere tijden”, zegt Philp Rylant van Traxio.

Ook de onmiddellijke beschikbaarheid is volgens Jeroen Lissens van BMW een belangrijke troef.

Want door de coronacrisis zijn de leveringstermijnen voor veel nieuwe wagens wat opgeschoven. “En mensen die een auto kopen, willen daar liever zo snel mogelijk mee kunnen rijden en op vakantie vertrekken ”, zegt Lissens.

“Bovendien kiezen ook meer mensen om zich weer met de auto te verplaatsen in plaats van met het openbaar vervoer. Want de schrik om besmet te raken blijft groot”, zegt Philip Rylant van Traxio dat de overheid steun vraagt voor de autosector.

Want de omzetverliezen van maart, april en mei kunnen dit jaar niet meer goedgemaakt worden . “Omdat we niet kunnen voorspellen of het om een tijdelijke opflakkering gaat, zoals sommigen voorspellen, of de goede verkoop zich zal doorzetten”, zegt Traxio. De sectorfederatie verwacht dit jaar voor de tweedehandsmarkt een verlies van minstens 15 procent.

De autosector in ons land telt 7.000 bedrijven die in totaal 80.000 mensen tewerkstellen. Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat er vorig jaar in ons land 966.424 tweedehandswagens en 750.582 nieuwe wagens werden ingeschreven.

Door Thierry Goeman
AANGERADEN
Meest recent