Parket Halle-Vilvoorde waarschuwt voor phishing via sms

Bron © BELGA

Foto: ss

Het parket Halle-Vilvoorde waarschuwt voor een golf van oplichting via sms-berichten, waarbij de oplichters bankcodes of andere gegevens opvragen en er zo in slagen grote sommen geld van de rekening van het slachtoffer te laten verdwijnen. De laatste tijd zijn er heel wat personen het slachtoffer geworden van dergelijke praktijken, klinkt het.

De slachtoffers worden veelal gecontacteerd via sms en de oplichters doen zich voor als medewerkers van de bank van het slachtoffer. Ze vragen om op een link in de sms te klikken omdat er zogezegd verdachte transacties op hun rekeningen werden vastgesteld, en eens de slachtoffers op de link klikken, volgen er instructies. Aan de slachtoffers wordt gevraagd hun bankkaart in de kaartlezer te steken en hun pincode in te geven. Op die manier slagen de oplichters er in om grote sommen geld van de rekening van het slachtoffer te laten verdwijnen.

“We hebben de laatste tijd een toename vastgesteld van het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van dergelijke oplichterspraktijken”, zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau. “Uit de verschillende onderzoeken die lopende zijn, komt niet één bepaalde bank naar voor van waaruit zogenaamd de sms’en zouden vertrekken. Het is evenmin zo dat we van een bepaald profiel van slachtoffer kunnen spreken. Ook het bedrag dat de slachtoffers afhandig wordt gemaakt is erg verschillend van dossier per dossier. Het gaat van enkele honderden tot verschillende duizenden euro’s. Onderzoekstechnisch is het geen sinecure om de oplichters te identificeren, aangezien er meestal vanuit het buitenland gewerkt wordt of het geld naar het buitenland wordt doorgesluisd.”

“We willen hier voor waarschuwen om te vermijden dat nog meer mensen slachtoffer zouden worden”, gaat de parketwoordvoerder verder. “Bankinstellingen zullen hun klanten nooit via sms contacteren en al zeker niet via sms hun code of andere bankgegevens opvragen.”

Meer uitleg, tips en nuttige links kan men terugvinden op de websites https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/cyberveiligheid/cybercriminaliteit/phishing en https://campagne.safeonweb.be.

AANGERADEN