Vanaf zaterdag mondmaskers verplicht in alle winkels, bioscopen, musea en concertzalen

Vanaf zaterdag zal het verplicht zijn om in alle winkels een mondmasker te dragen. Dat heeft het Overlegcomité donderdagavond beslist en laten de verschillende regeringen in ons land in een gezamenlijk persbericht weten. Ook in theater-, muziek- en conferentiezalen, bibliotheken, musea en gebedshuizen wordt het dragen van een mondmasker verplicht.

Eerder vandaag nog werd er aangekondigd dat een uitbreiding van de verplichting op het dragen van mondmaskers pas volgende week op de Veiligheidsraad zou besproken worden. De Hoge Gezondheidsraad gaf vandaag wel nog het advies om die uitgebreidere verplichting in te voeren. Dat is nodig “om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren”, aldus het adviesorgaan.

Na overleg met de experten van de GEES heeft het Overlegcomité beslist dat advies te volgen. Vanaf zaterdag zal het dus verplicht zijn om in winkels en winkelcentra, in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken een mondmasker te dragen.

LEES OOK. En plots kan het coronavirus zich ook via de lucht verspreiden

Sancties

Het dragen van een mondmasker is nu al verplicht in beperkte situaties zoals op het openbaar vervoer en bij het uitoefenen van een contactberoep zoals bij kappers bijvoorbeeld.

“Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties”, zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès in een mededeling.

Het dragen van een mondmasker blijft in andere situaties wel sterk aanbevolen. Voor kinderen onder de twaalf jaar is het nooit verplicht.

Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie. Winkels en andere zaken die de regels herhaaldelijk overtreden zullen gesloten kunnen worden.

Door sgg
AANGERADEN
Meest recent