Een vijfde meer pleegkinderen in Vlaanderen

Bron © BELGA

Foto: © Labunskiy Konstantin

De pleegzorg in Vlaanderen zit in de lift. In twee jaar tijd steeg het aantal pleeggezinnen met 15 procent. Het aantal pleegkinderen nam met een vijfde toe. Dat blijkt uit actuele cijfers die Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V) heeft opgevraagd bij haar partijgenoot en minister van Welzijn Wouter Beke, schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.

Het aantal pleeggezinnen is in Vlaanderen gestegen van 5.181 in 2017 naar 5.986 vorig jaar. Met 1.792 pleeggezinnen stond de provincie Antwerpen veruit op kop.

Ook het aantal pleegkinderen en pleegvolwassenen (pleeggasten) ging fors de hoogte in, tot 7.756 vorig jaar. Dat zijn 1.229 personen of 19 procent meer dan twee jaar voordien.

In een pleeggezin kunnen kinderen die door een ernstig probleem niet in het eigen gezin of zelfstandig kunnen wonen – tijdelijk tot enkele jaren – opgevangen worden. Dat kan op vrijwillige vraag van de ouders of door een beslissing van de jeugdrechtbank. België is een van de weinige landen die ook pleegzorg voor volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek (pleeggasten) organiseert en ondersteunt.

AANGERADEN