Drama voor Emma Meesseman in WNBA? Nog twee sterspeelsters van Washington dreigen seizoen te moeten missen

Elena Delle Donne sukkelt al jaren met de ziekte van Lyme. Foto: AFP

WNBA-kampioen Washington Mystics moet het komend seizoen mogelijk zonder twee sterkhouders stellen. Elena Delle Donne en Tina Charles hebben een medische uitzondering aangevraagd om dit seizoen niet te hoeven spelen.

Elena Delle Donne, vorig seizoen de MVP van het reguliere seizoen in de WNBA, sukkelt al jaren met de ziekte van Lyme. Daardoor is een besmetting met het coronavirus voor haar mogelijk een groter risico. Delle Donne, die ook een verzwakt immuunsysteem heeft, heeft daarom volgens het protocol een risicoanalyse aangevraagd door het medische panel van de WNBA. Die dokters moeten beslissen of haar gezondheidstoestand een valabel argument is om het seizoen over te slaan zonder salarisverlies. Ook Tina Charles heeft zo’n aanvraag gedaan. De tweevoudige olympische kampioene, in haar WNBA-carrière goed voor een gemiddelde van ruim 18 punten per wedstrijd, kwam pas deze zomer over van New York. Als Delle Donne en Charles een medische uitzondering krijgen, heeft dat grote gevolgen voor de ploeg van Emma Meesseman.

De Mystics moeten het seizoen dan afwerken met 10 speelsters, want door het salarisplafond kunnen ze geen extra speelsters meer aantrekken. Als het medische panel geen groen licht geeft, kan het duo er nog altijd zelf voor opteren om niet te spelen. In dat geval worden ze ook niet betaald en heeft Washington wel nog de mogelijkheid om transfers te doen. Natasha Cloud en LaToya Sanders lieten eerder al weten voor deze optie te kiezen. Emma Meesseman en de Washington Mystics zijn begin deze week zonder Delle Donne en Charles afgereisd naar Florida, waar ze in één grote bubbel met alle andere teams het WNBA-seizoen zullen afwerken. De competitie start later deze maand.

LEES OOK. De beste basketbalster ter wereld speelt naast twee Belgian Cats, maar haar zieke zus gaat boven alles: “Zij is de superster” (+)

Drama voor Emma Meesseman in WNBA? Nog twee sterspeelsters van Washington dreigen seizoen te moeten missen
Ook Tina Charles heeft een medische uitzondering ingediend. Foto: BELGAIMAGE

Zeker zonder Cloud en Sanders

Washington Mystics zal het al zeker moeten doen zonder Natasha Cloud en LaToya Sanders. Dit duo besliste vorige maand al om niet aan te treden. De 28-jarige Cloud wil zich toeleggen op haar strijd tegen sociale ongelijkheid. “Ik heb een verantwoordelijkheid naar mezelf, mijn gemeenschap en mijn toekomstige kinderen toe om te vechten voor iets dat groter is dan mezelf en het basketbal”, aldus de Amerikaanse op haar sociale media. “Ik ga dan ook op de voorlinie blijven vechten voor sociale hervormingen. Want tot black lives matter, all lives can’t matter.”

De 28-jarige Sanders liet zich ook al uit over de strijd voor gelijkheid in de Verenigde Staten, maar laat in een reactie weten te kiezen voor haar gezondheid en familie.

“Dit was geen gemakkelijke beslissing voor mij”, aldus de Amerikaanse. “Maar na lang beraad en vele gesprekken geloof ik dat dit het beste is voor mijn gezondheid en familie. Ik wens mijn ploegmaats en de hele Mystics-familie het allerbeste toe dit seizoen. Ik zal naar hen kijken en voor hen supporteren.”

Door Patrick Ceulemans
  • AANGERADEN