Belgische terreurslachtoffers in het buitenland sneller geholpen via website

Bron © eigen berichtgeving

Belgen die slachtoffer worden van terreur in het buitenland, zoals hier in 2017 in New York, moeten efficiënter geholpen worden Foto: AP

Belgen die in het buitenland slachtoffer worden van terreur, zullen in de toekomst sneller antwoorden kunnen vinden op hun vragen. Op verzoek van enkele slachtoffers lanceert Justitieminister Koen Geens (CD&V) op vrijdag een website, waar getroffen Belgen in de toekomst medische, financiële en juridische begeleiding zullen vinden.

In eerste instantie zullen Belgen er geholpen worden om meteen na een aanslag ter plaatse medische en consulaire bijstand te vinden. In een latere fase kunnen slachtoffers er ook begeleiding vinden naar psychosociale hulp, naar juridische bijstand, naar antwoorden op vragen over verzekeringskwesties, en naar informatie over overheidssteun.

“Eindelijk is alle informatie gecentraliseerd”, zegt minister Geens.

De vraag kwam er nadat slachtoffers van buitenlandse aanslagen in 2019 zelf een ontmoetingsmoment organiseerden. Sinds 2015 vonden elf aanslagen plaats in het buitenland, die ook Belgen troffen. Het gaat bijvoorbeeld om de aanval op enkele fietsers in New York in 2017, de aanslag op de Promenade des Anglais in Nice in 2016, en de schietpartijen op onder meer de concertzaal Bataclan in Parijs een jaar eerder. In totaal werden 99 Belgen getroffen.

www.aanslagenbuitenland.be

Door cel
AANGERADEN