Parket opent onderzoek naar ex-inlichtingenofficier wegens schending beroepsgeheim

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Photo News

Het parket van Brussel heeft een opsporingsonderzoek geopend naar Nicolas Ullens de Schooten, een ex-agent van de Staatsveiligheid, voor schending van beroepsgeheim. Dat bevestigt het parket aan Knack en Le Soir.

De voormalige inlichtingenofficier werkte van 2007 tot 2018 bij de Staatsveiligheid. In 2019 beschuldigde hij voormalig vicepremier Didier Reynders van corruptie. Het parket van Brussel seponeerde uiteindelijk het dossier tegen Reynders.

Knack en Le Soir hebben vernomen dat er nu ook een onderzoek loopt naar Ullens de Schooten zelf. Een woordvoerder van het Brussels parket bevestigt dat ook. “Een proces-verbaal is opgesteld. Begin 2020 heeft het parket een opsporingsonderzoek geopend voor schending van beroepsgeheim. Dat onderzoek loopt nog steeds. Er is geen verdenking op dit moment.”

Het is niet duidelijk waarop het opsporingsonderzoek door het Brussels parket precies focust. De Staatsveiligheid geeft geen commentaar. Wel laat het Brussels parket nog weten dat de Staatsveiligheid géén klacht heeft ingediend tegen haar ex-werknemer.

Doodsbedreigingen en belaging

De gewezen inlichtingenofficier diende ook een klacht in bij het federaal parket wegens doodsbedreigingen en belaging. In dat kader zijn begin maart huiszoekingen uitgevoerd bij de Staatsveiligheid en het Comité I.

In Knack en Le Soir reageert Ullens de Schooten op het opsporingsonderzoek. “Deze procedure die tegen mij is ingeleid, is in overeenstemming met alle moeilijkheden die ik heb ondervonden sinds de onthulling van mijn identiteit, sinds ik mijn boodschap heb overgebracht. Ik heb alle kanalen gerespecteerd om te waarschuwen: eerst mijn hiërarchie bij de Staatsveiligheid, vervolgens het Comité I, dan parlementsleden en ten slotte een klacht bij de federale politie en bij justitie. Uiteindelijk heb ik video’s op het internet gepubliceerd, die ik volledig uit eigen zak heb gefinancierd.”

Door jvh
AANGERADEN