Ploegwissel stelt Froome voor nieuwigheid op de fiets, ploegleider stelt Brit gerust voor de Tour: “Als hij de beste is, wint hij”

Foto: AFP

Het zat er aan te komen en donderdag werd het officieel: Chris Froome rijdt volgend seizoen niet langer voor Team INEOS, maar voor Israel Start-Up Nation. En dat brengt naast een nieuw pakje ook een nieuwe fiets met zich mee.

LEES OOK. Chris Froome verlaat Team INEOS voor Israel Start-Up Nation: “Het kopmanschap dat hij wilde, konden wij hem niet langer garanderen”

LEES OOK. Het huwelijk van Chris Froome en Team Sky: veel succes, maar ook intriges, dopingbeschuldigingen en blessureleed (+)

“Ik kijk er naar uit de familie van Israel Start-Up Nation te vervoegen en uitgedaagd te worden door hun talentvolle rijders en hun constante drang naar succes. Ik voel dat we samen grote dingen gaan realiseren”, reageerde Froome gisteren op de snel vastgelopen website van zijn nieuwe ploeg.

Froome zal vanaf volgend seizoen ook op een andere fiets zitten. De 35-jarige Brit boekte jarenlang succes op Pinarello, maar zal moeten wennen aan de fietsen van Factor. Dat is een Brits merk dat dit jaar een contract van drie jaar tekende met Israel Start-Up Nation. Daarbij zal Froome geconfronteerd worden met een nieuwigheid: schrijfremmen.

De twee modellen die Factor aan het team levert, zijn daar namelijk allebei mee voorzien. De Factor One Disc - voornamelijk een fiets voor sprinters zoals André Greipel - en de Factor O2 VAM Disc. Het is met die tweede fiets waarmee Froome aan de slag zal gaan bij zijn nieuwe ploeg. Dat model -waarmee onze landgenoot Tom Van Asbroeck rijdt bij Israel Start-Up Nation - weegt 7,23 kilogram, maar kan aangepast worden naar een gewicht van 6,8 kilogram. Het minimum van de UCI en de eis van de viervoudige Tourwinnaar, aldus Cyclingnews.

“Als hij de beste is, wint hij”

Bij Israel Start-Up Nation hopen ze grote rondes te winnen met Froome, maar die mikt dit jaar eerst nog op een vijfde Tourzege met INEOS. Dat trekt met drie toppers richting Frankrijk, met naast Froome ook Egan Bernal en Geraint Thomas. Dat die eerste vertrekt bij de ploeg heeft volgens ploegleider Servais Knaven geen invloed op de rolverdeling in september.

“Tijdens de Tour zullen er wel allemaal vragen komen of het feit dat Chris weggaat zijn status in de ploeg beïnvloedt, maar ik zie geen enkele reden waarom zijn nu positie nu anders zou zijn”, zegt Knaven in gesprek met NU.nl. “Wij willen de Tour winnen. En als Chris de beste is, wint hij. Dat hij na dit jaar bij ons vertrekt, maakt dan echt geen verschil. Alle vragen over de toekomst van Chris zijn nu beantwoord, dus daar hoeven we niet meer over te praten en zullen we niet meer door worden afgeleid in aanloop naar en tijdens de Tour.”

Van een transfer tijdens het seizoen was nooit sprake. “Wij moesten er altijd een beetje om lachen als we die verhalen in de media zagen, intern is dat volgens mij nooit besproken. Ik denk ook niet dat iemand dat zou hebben gewild”, aldus de Nederlander die ooit Parijs-Roubaix won.

Ploegwissel stelt Froome voor nieuwigheid op de fiets, ploegleider stelt Brit gerust voor de Tour: “Als hij de beste is, wint hij”
Foto: AFP
Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN