Kinderen mogen na reis naar risicogebied niet meteen terug naar crèche

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: JEFFREY GAENS

Kinderen en hun begeleiders die terugkomen uit een gebied dat code rood of code oranje kreeg, kunnen niet meteen na terugkomst in België opnieuw naar de crèche. Ze moeten eerst 14 dagen in thuisisolatie blijven. Dat blijkt uit een communicatie van Kind & Gezin, nadat het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano donderdag nieuwe testrichtlijnen uitstuurde naar ziekenhuizen en artsen.

Donderdag raakte bekend dat Buitenlandse Zaken de Spaanse stad Lleida en de regio A Marina aanduidt als rode zones. Ook de Portugese hoofdstad Lissabon valt onder code rood. Dat betekent dat reizen naar die regio’s zijn verboden. Voorlopig is geen enkele regio aangeduid als zone oranje. Wie terugkeert uit een rode zone, moet verplicht in quarantaine, terwijl dat bij een oranje zone enkel is aangeraden.

LEES OOK. Torenhoge boetes en zware straffen voor wie reisadvies negeert: dit betekenen de kleurcodes voor jouw bestemming (+)

Het Nieuwsblad berichtte vrijdag al dat kinderen jonger dan drie jaar met Covid-19-symptomen niet meer automatisch zullen worden getest. “Deze aanpassing gebeurt op uitdrukkelijke vraag van de kinderartsen”, zegt Steven Van Gucht. Jonge kindjes vertonen immers vaak ziektesymptomen die in theorie op Covid-19 kunnen wijzen. “Denk aan een snotneus of een hoestje. Bij jonge kindjes is dat vaak ­onschuldig”, zegt Van Gucht.

LEES OOK. Geen coronatest meer voor baby’s en peuters: pediaters vinden dat controle meer kwaad dan goed doet (+)

Uit de info van Kind & Gezin blijkt verder nog dat een kinderopvang niet gesloten wordt als een kind jonger dan 3 om een bepaalde reden toch positief test. Dat kind moet wel thuis blijven en kan zeven dagen na de eerste symptomen terugkeren, als er in de laatste drie dagen geen koorts is en de symptomen aanzienlijk verbeterd zijn. De andere kinderen en kinderbegeleiders worden echter beschouwd als een laagrisico-contact, en dus zijn er geen tests of quarantaine nodig. Als er binnen de twee weken toch een kind in dezelfde bubbel positief test, wordt die bubbel mogelijk wel in quarantaine geplaatst.

Door jvh