Na zestien maanden wachten verwelkomt ZOO Planckendael een babyneushoorn

Om het met de woorden van Koning Filip te zeggen: “Het is echt een vrouwtje”. De ZOO Planckendael kreeg er donderdag een Indisch neushoorntje bij, een meisje.

Het dochtertje van neushoorn Karamat heeft nog geen naam. Het enige wat vaststaat is dat het met een V zal beginnen. De geboorte is extra bijzonder aangezien er van de imposante soort in de natuur nog slechts 2.200 leven.

Zestien lange maanden. Zolang duurde het voor de zwangere Karamat haar jong op de wereld zette. “Maar toen we haar vruchtblaas rond half tien in de ochtend zagen, ging de bevalling echt super vlot. Vijf minuten en floep, het was er”, vertelt verzorger Jolien. Het mag dan wel een “kleintje” zijn, frêle is het dier niet, want een pasgeboren neushoorn weegt al snel 60 kilogram.

Voor de verzorgers uit ZOO Planckendael was het een bijzondere gebeurtenis. “Het is de eerste keer dat wij de bevalling live konden zien, want vaak zoeken de dieren een besloten plekje op in het holst van de nacht. Het was prachtig om het te kunnen meemaken.” Ook de camera’s konden het bijzondere moment vastleggen en dat zorgt voor een unieke beelden van de geboorte.

Het kleine neushoorntje heeft nog geen hoorn maar dat is normaal. “Per jaar groeit de hoorn zo’n zeven centimeter” vertelt verzorger Jolien. Dat gaat zo door tot de hoorn ongeveer 60 centimeter lang is.

Bij mooi weer zal het kleine neushoorntje al in het buitenverblijf te zien zijn.
Aangeboden door Het Nieuwsblad kortingscodes
De beste Planckendael korting vind je op Het Nieuwsblad Kortingscodes >>Door gubo