Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil campagne om lezen hip te maken: “Afwijken van gekende paden”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat er een campagne komt om lezen “hip” te maken. De campagne moet mikken op een “ruime doelgroep” en moet lezen ontdoen van het volgens Weyts wat “stoffige” imago. Het zou aan de Nederlandse Taalunie zijn om de campagne uit te werken, waardoor er meteen kan samengewerkt worden met Nederland. Dat heeft minister Weyts gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Roosmarijn Beckers.

Studie na studie blijkt dat het niet goed gaat met het leesniveau van de Vlaamse kinderen en jongeren. De leesprestaties dalen en de knipperlichten staan al langer op rood.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft ook al verschillende initiatieven genomen die moeten helpen om die neerwaartse trend om te buigen. Een van die initiatieven is de aanstelling van een expertengroep. Die zou eerst geleid worden door Dirk Van Damme, maar omdat die van de OESO geen toestemming kreeg om de opdracht uit te voeren, werd Philip Brinckman naar voor geschoven.

“Afwijken van de gekende paden”

Daarnaast wil Weyts nu ook graag dat de Nederlandse Taalunie een campagne uitwerkt die moet helpen om lezen “hip” te maken. Nu kampt lezen volgens Weyts soms met een “stoffig” imago. Dat moet veranderen. De N-VA-minister vindt ook dat de campagne anders moet zijn dan de traditionele leescampagnes en moet mikken op een zo ruim mogelijke doelgroep.

“We moeten afwijken van de gekende paden. We moeten niet alleen mikken op het versterken van de doelgroep die al enthousiast is over lezen. Ik geloof niet in campagnes waarbij schrijvers gaan voorlezen uit eigen werk. Dan bereik je vooral de kerk van de overtuigden. We moeten de ambitie hebben een campagne op poten te zetten die lezen hip maakt”, zo zegt Weyts.

Volgens de N-VA-minister moet er ook komaf gemaakt worden met het beeld dat enkel “klassieke hogere literatuur” de doelstelling is. “Het maakt niet uit wat je leest. Boeken over Fortnite, dat is ook lezen, hé. Je moet gebruikmaken van de wereld waarin leerlingen zitten”, aldus Weyts.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent