Gemeente Boechout verzet zich tegen nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk

Bron © ATV
Boechout / Wilrijk -

De gemeenteraad van Boechout heeft een motie gestemd tegen de bouw van een nieuwe afvalverbrandingsoven door intercommuncale ISVAG langs de Boomsesteenweg in het Antwerpse district Wilrijk. De gemeente vraagt nu aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die over het dossier moet beslissen, om eerst nog een alternatieve locatie zoals het Antwerpse havengebied te onderzoeken.

LEES OOK. Isvag-dossier uitgekleed: waarom het Antwerpse stadsbestuur zich kan verbranden aan een afvaloven

Boechout is via intercommunale IGEAN vennoot van ISVAG en de oven in kwestie zou ook worden gebruikt voor de verwerking van het afval uit de gemeente. “De capaciteit van die oven zal met een uitbreiding tot 190.000 ton afval per jaar veel hoger liggen dan de huidige, wat in strijd is met de Vlaamse en lokale doelstelling om de hoeveelheid restafval te verminderen”, stelt schepen Kris Swaegers (Groen).

“Om de oven rendabel te houden, zou er afval van verder weg naar Wilrijk gebracht worden met meer vuilniswagens, meer verplaatsingen én dus meer vervuiling op de weg tot gevolg. Bovendien is de bouw van een afvalverbrandingsoven in de buurt van woonwijken niet meer van deze tijd.”

Eerder kantte ook het aan de ISVAG-site grenzende Aartselaar zich tegen de plannen voor een nieuwe oven. Het stadsbestuur van Antwerpen slaagde er dan weer niet in om een advies te formuleren, aangezien coalitiepartners N-VA en sp.a er tegengestelde meningen over hebben. De stad hield wel een marktbevraging voor mogelijke alternatieven voor de oven, met onder meer duurzamere opties in de haven als resultaat.

De gemeente Boechout wil nu dat minister Demir die pistes verder onderzoekt. Boechout weigert ook een nieuwe machtiging voor leningen voor de bouw van de oven “wanneer zou blijken dat de kosten voor de gemeente en dus de belastingbetalers te hoog worden, terwijl er goedkopere en duurzamere alternatieven zijn”.

AANGERADEN
Meest recent